Produkty, które szkodzą stawom – lista winowajców, których warto unikać

Avatar photo
29 września 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Problemy ze stawami dotykają głównie seniorów, jednak skarżą się na nie też młodsze osoby. Wszystko to wynika z niedoboru aktywności fizycznej i siedzącego trybu życia. Często przyczynia się do nich także dieta. Sprawdź, jakie produkty mogą zaszkodzić zdrowiu stawów i dlaczego najlepiej wykluczyć je z codziennej diety.

Zdrowe stawy zapewniają nam elastyczność i brak bólu podczas poruszania się. Jeśli czujemy ich sztywność lub pojawiają się nawracające dolegliwości bólowe, to warto przyjrzeć się temu, co mamy na talerzu. Nie tylko wiek decyduje o naszej sprawności, ale także codzienne wybory żywieniowe. Jeśli nie zmienimy ich, to nawet najskuteczniejsza kuracja niewiele pomoże, gdyż pewne składniki naszej żywności nadal będą negatywnie oddziaływać na ten obszar naszego organizmu. W dalszej części artykułu zdradzamy, które z nich powinny być wykluczone nie tylko z diety osób starszych.

Te produkty są zakazane, jeśli cierpisz na choroby stawów

Problemy ze stawami mogą być związane z zanikiem mazi stawowej lub mieć podłoże autoimmunologiczne, tak jak w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów. W każdym z tych przypadków podstawą terapii jest ograniczenie sztywności, obrzęku oraz bólu w tych okolicach. Wskazane jest też spożywanie określonych produktów, które odpowiadają za wzmożoną produkcję kolagenu, który jest składnikiem mazi stawowej ułatwiającej sprawne funkcjonowanie m.in. naszych kolan. Bezwzględnie trzeba ograniczyć natomiast produkty zawierające gluten, czyli wyroby mączne, takie jak pieczywo, makaron, wszelkiego rodzaju ciasta, a także pasztety. Podobnie szkodliwe są dnia zawierające dużo tłuszczów trans, czyli fast foody, margaryna, serki topione, ciastka i słodycze. Warto ograniczyć do minimum także cukier, który jest obecny także w wielu daniach gotowych, a także sosach, jogurtach owocowych czy keczupach.

Jedz to, aby wzmocnić stawy

Chcąc wzmocnić nasze stawy, powinniśmy wzbogacić nasze menu o produkty, które dostarczą dużej ilości kwasów omega-3 oraz witamin: A, C, D i E. Niezbędne będą też mikroelementy, takie jak: cynk, fosfor i wapń. Całości diety korzystnej dla stawów dopełnia kolagen, który odpowiada za zdrowie wszystkich tkanek naszego ciała. Najlepszym wyborem będzie więc spożywanie potraw przygotowywanych według przepisów kuchni śródziemnomorskiej, czyli z dużą ilością warzyw oraz wysokiej jakości oliwy z oliwek, orzechów i tłustych ryb złowionych w morzu. Uzupełnieniem zdrowego menu będą surowe owoce – najlepsze źródło potrzebnych witamin. Korzystne dla stawów jest też codzienne spożywanie oleju lnianego tłoczonego na zimno. Trzeba go przechowywać w ciemnym naczyniu oraz zapewnić mu warunki chłodnicze, aby jak najdłużej pozostał świeży i zachował swoje cenne właściwości odżywcze.

Zdrowe stawy to dłuższe życie z poczuciem komfortu i samodzielnością, która jest szczególnie ważna dla osób starszych. Warto o nie zadbać już w młodszym wieku, aby nie przysparzały nam problemów w późniejszym czasie. Korzystnie jest poza dobrze dobraną dietą prowadzić aktywny styl życia i nie zaniedbywać codziennej porcji ruchu. Lekkie, nieobciążające ćwiczenia, pływanie, spacery czy jazda na rowerze pozwolą nie tylko rozruszać stawy, ale także dotlenią organizm i przyczynią się do lepszego nastroju i samopoczucia. Warto zmobilizować bliskich do takiej formy rekreacji i wspólnie zadbać o zdrowe stawy, by nie ograniczały naszej sprawności w podeszłym wieku.