Prawdziwa pizza włoska w Twoim domu
Smak pizzy kojarzy się nam przede wszystkim z ciągnącym żółtym serem, dużą ilością dodatków oraz gęstymi sosami – najczęściej pomidorowym i czosnkowym. Jednak oryginalna włoska pizza daleko odbiega od tej, która serwowana jest nam w polskich pizzeriach.
Przede wszystkim jest to cienki placek, na którym dominuje sos pomidorowy, ser mozarella i bazylia. Ciasto wykonane jest ze specjalnej mąki glutenowej oraz semoliny, którą też wykorzystuje się do przygotowania typowo włoskich makaronów.
Smak włoskiej kuchni – warto go spróbować. Zacznijmy więc od pizzy i oryginalnego włoskiego sosu pomidorowego.
Ciasto do pizzy włoskiej:
1 kg mąki glutenowej (albo 800 g mąki glutenowej + 200 g semoliny)
550ml letniej wody
1 łyżeczka soli
4 łyżeczki oliwy extra virgin
14 g drożdży
Na dużej desce, a najlepiej stolnicy, wysypujemy przesianą mąkę razem z solą. Po środku robimy wgłębienie, gdzie wlewamy 550 ml letniej wody połączonej z drożdżami i 4 łyżeczkami oliwy. Widelcem zagarniamy mąkę od brzegów do środka, mieszając z płynem. Zagniatamy ciasto widelcem, nagarniając coraz więcej mąki, aż wszystko zacznie się łączyć . Wtedy należy posypać dłonie mąką i zacząć wyrabiać ciasto. Ciasto należy rozciągać, ugniatać, rolować, aby stworzyła się gładka masa. Następnie oprószyć ciasto mąką, wstawić do miski, przykryć i na godzinę zostawić w ciepłym miejscu, aż do podwojenia jego objętości. Ta ilość ciasta wystarczy, by zrobić ok. 6 pizz średniej wielkości. Ciasto można wykorzystać w późniejszym czasie – wtedy powinno się je owinąć folią i schować do zamrażalnika.
Ciasto do pizzy posypujemy mąką i wałkujemy na ok. 15-20 minut przez pieczeniem. Wstawiamy do piekarnika na 8 minut, w temperaturze 200 stopni.
UWAGA! Ponieważ ciasto piecze się bardzo krótko, wszelkie składniki do niego powinny być wcześniej podsmażone i doprawione na patelni lub garnku z łyżką oliwy.
Sos pomidorowy:
Składniki:
Świeża bazylia
4 ząbki czosnku
8 łyżek oliwy
Puszka pomidorów
Sól i pieprz
Na patelnię wlewamy 8 łyżek oliwy, 4 ząbki czosnku, posiekane liście świeżej bazylii oraz puszkę rozdrobnionych pomidorów. Doprawiamy solą i pieprzem. Po podsmażeniu składników przelewamy zawartość garnka przez sitko do drugiego naczynia. Przecieramy sos (ważne, by na sitku została jak najmniejsza ilość sosu). Przetartą zawartość ponownie na patelnię i gotujemy jeszcze 5 minut. Takim sosem smarujemy ciasto i kładziemy ulubione składniki do pizzy.
Życzymy dobrej zabawy z włoskimi smakami!