Poznaj najsmaczniejsze „zielone” inspiracje na lato od Violife
Dieta roślinna jest nie tylko niezwykle smaczna i zdrowa, ale także korzystna dla naszej planety. Z badań trendów w żywieniu Polaków wynika, że chcemy ograniczać mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego[1]. Jak przygotować pyszne, roślinne dania latem? Czym zaskoczyć naszych gości podczas grilla? Skorzystaj z inspiracji Violife – marki wegańskich alternatyw dla sera.
Dieta roślinna to prężnie rozwijający się trend w żywieniu na całym świecie. Również Polacy coraz chętniej dokonują zmian w jadłospisach i szukają nowych pomysłów na wzbogacenie swojego menu. Dla tych, którzy nie chcą rezygnować z ulubionych smaków, marka Violife przygotowała wegańskie alternatywy dla serów – m.in. dla goudy, cheddara czy kremowego serka do smarowania. Produkty te idealnie sprawdzą się jako dodatki do sałatek, tostów, czy „zielonych” burgerów.
Inspiracja na roślinne przekąski
Grecka sałatka w tortilli
Sałatka grecka w nowej odsłonie! Świeże, letnie warzywa w chrupiącej miseczce z tortilli.
Czas przygotowania: 20 minut
Dzień wcześniej, zgodnie z wytycznymi z przepisu, zamarynuj kostki Violife White Greek.
Liczba porcji: 2
Składniki na sałatkę:
2 średniej wielkości tortille
1 mała sałata
1 ogórek pokrojony w kostkę
1 czerwona cebula pokrojona w plasterki
500 g pomidorków cherry pokrojonych na połówki
3 łyżki oliwek pokrojonych w plasterki
2 łyżki oliwy z oliwek
Świeży pieprz
Sok z połowy wyciśniętej cytryny
Świeże lub suszone oregano
Marynata do Violife Blok Greek White:
200 g pokrojonego w kostkę Violife Greek White
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
Oliwa z oliwek
Świeże oregano
Świeży rozmaryn
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na marynatę zmieszaj w słoiku, a następnie dodaj do niego Violife Greek White. Przechowuj w lodówce minimum przez 2-3 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180°
Posmaruj tortille oliwą z oliwek, a następnie połóż je na odwróconych, żaroodpornych, średniej wielkości miseczkach. Przykryj je folią aluminiową i odwróć tak, by uzyskać pożądany kształt tortilli. Miskę umieść na blasze do pieczenia i piecz przez 10 minut. Odstaw do ostygnięcia.
W innej misce zmieszaj wszystkie składniki sałatki.
Gdy miseczki z tortilli ostygną, wyłóż sałatkę na środek, a na wierzchu ułóż kostki Violife White Greek i całość polej marynatą.
Le rond burger
Zjawiskowy burger wege. Po prostu comfort food w najlepszym wydaniu!
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 1
Składniki:
150 g Violife Le Rond Camembert flavour
1 wegańska bułka do burgera
1 łyżka konfitury z żurawiny
1 garść szpinaku baby
Surówka Colesław:
30 g drobno posiekanej czerwonej kapusty
30 g drobno posiekanej białej kapusty
1 marchewka grubo starta
2 łyżki wegańskiego majonezu
Sól i pieprz do smaku
Dodatek:
Przygotowane wcześniej domowe frytki
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200°
Bułkę do burgera przekrój na pół i włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 2 min.
W misce połącz i dobrze wymieszaj wszystkie składniki na surówkę Colesław.
Następnie połóż Violife Le Rond na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 7 minut, aż się zarumieni.
Na spodniej części bułki ułóż surówkę Colesław, następnie kolejno układaj Violife Le Rond, żurawinę i szpinak.
Całość przykryj wierzchnią częścią bułki.
Podawaj z wcześniej przygotowanymi frytkami oraz pozostałą surówką Colesław.
***
Produkty Violife użyte w przepisach:
Violife Gouda Flavour Slices – wegańska alternatywa dla sera Gouda. Plastry o smaku Gouda to doskonały dodatek do grzanek – idealnie się topi na kanapce. Świetnie sprawdzi się na wegańskim burgerze lub na krakersie. Urozmaici talerz z roślinnymi przekąskami.
Violife Cheddar Flavour Slices – wegańska alternatywa dla sera cheddar, który pokocha cała rodzina. Doskonale sprawdzi się w zapiekance. Starty na tarce lub pokrojony w cienkie słupki nada pyszny smak pastom i makaronom. Ponieważ „ser” jest w plastrach można serwować go na kanapce lub zapiec z ziemniakami. Można go wykorzystywać na wiele sposobów, i do tego jest przepyszny.
Violife Edam Flavour Slices – klasyczny holenderski smak w wegańskim wydaniu. To nowa, pyszna propozycja od Violife. Delikatny w smaku. Można jeść prosto z opakowania lub na kanapce. Wspaniale się topi w toście czy zapiekance.
Violife Blok Greek White – inspirowana greckimi tradycjami kulinarnymi, wegańska alternatywa dla sera feta. Użyj go do przygotowania sałatki z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi albo dodaj do farszu zapiekanych pieczarek Portobello. Będzie pysznie!
Violife Creamy do smarowania z czosnkiem i ziołami – wegańska alternatywa dla serów kremowych. To połączenie kremowej konsystencji z drobno posiekanym czosnkiem, szczypiorkiem i natką pietruszki. Ten delikatny i świeży smak podkreśli charakter piknikowych przekąsek – krakersów z warzywami czy tortilli ze szpinakiem – zamiast masła na pieczone ziemniaki, dip
Violife Creamy Original Flavour – wegańska alternatywa dla serków do smarowania. Cechuje go wspaniała, kremowa konsystencja i smak. Doskonale sprawdzi się na kanapce z pomidorkiem. Na przyjęciu można zaserwować go na krakersie lub jako dodatek do warzyw pokrojonych w słupki.
O Violife (Upfield Polska):
Marka Violife powstała w 1990 r. w Grecji. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa „vios” oznaczającego życie i dobrobyt. To ulubiona marka wegan, wegetarian i fleksitarian na całym świecie. Równocześnie jej produkty są polecane wszystkim wielbicielom pysznego jedzenia, którzy swoją dietę chcą uzupełnić o produkty pochodzenia roślinnego. Produkty Violife są wolne m.in. od laktozy, glutenu, orzechów, soi i konserwantów, dzięki czemu są odpowiednie także dla osób, u których występują alergie
i nietolerancje pokarmowe. W asortymencie marki znajdziemy wiele różnorodnych wegańskich produktów, które będą smakować wyśmienicie na surowo, a także grillowane czy zapiekane.
[1] Trends in Poles’ nutritional facts, Proposal 2019