Najzdrowszy deser na świecie. Zobacz jak zrobić go samemu
Mówią, że to najzdrowsza słodycz na świecie z racji tego, że posiada mnóstwo cennych właściwości dla zdrowia. O czym mowa? O gorzkiej czekoladzie, która ma tyle samo zwolenników co wrogów. Jedni się w niej lubują, zaś inni wybierają mleczną. Jeżeli jesteście fanami czekolady w każdej postaci, to koniecznie poznajcie jej zdrowotne właściwości. Kubek kakao lub niewielka ilość czekolady mają działanie profilaktyczne. Nie należy jednak jeść jej zbyt dużo (nie więcej niż kilkanaście gramów dziennie) i lepiej wybierać czekoladę gorzką o wysokiej zawartości kakao.
Zawiera 70% miazgi kakaowej. Dla porównania deserowa wersja ma mniej niż 50 % miazgi. Kakaowiec swoje korzenie ma w Ameryce Południowej. W każdym kwiecie można znaleźć nawet do 60 nasion kakao. Następnie wytwarza się z nich proszek oraz masło. Gorzka czekolada powstaje z masła kakaowego, cukru oraz proszku. Nie zawiera mleka, jest twarda o ciemnym kolorze i wytrawnym smaku. Jej testowanie najlepiej zacząć od najłagodniejszej wersji i stopniowo przechodzić do mocno kakaowej (90-99% masy kakaowej).
Właściwości zdrowotne gorzkiej czekolady i przeciwwskazania
Gorzka czekolada pomimo, iż należy do słodyczy, to wykazuje sporo właściwości zdrowotnych. Teobromina poradzi sobie z kaszlem, wspomoże pracę nerek i zadziała moczopędnie. Dodatkowo nie wywołuje uczucia senności. W gorzkiej czekoladzie znajdziecie również cynk, który odpowiada za prawidłową pracę układu odpornościowego. Ponadto wykazuje działanie bakteriobójcze oraz pomaga przy problemach trawiennych i migrenach.
Kolejnym ważnym składnikiem gorzkiej czekolady są flawonoidy. Pełnią rolę silnych przeciwutleniaczy, które skutecznie radzą sobie z wolnymi rodnikami i opóźniają procesy starzenia się. Polifenole usprawniają przepływ krwi, tym samym zapobiegając zakrzepom czy zatorom. Oczywiście warto również wspomnieć o magnezie. Jego rola w organizmie jest kluczowa. Wspomaga układ nerwowy, pracę mięśni oraz serca. Chroni przed osteoporozą i chorobami kości.
Gorzka czekolada działa również na:
- poprawę funkcji śródbłonka naczyniowego
- redukcję stanów zapalnych
- zmniejszenie insulinoodporności
- redukcję masy ciała
- poprawę profilu lipidowego krwi
- obniżenie ciśnienia
- ochronę przed demencją
- zmniejszenie próchnicy
Każdy, kto choć raz zasmakował gorzkiej czekolady, wie jakiego kopa potrafi dodać. Zdecydowanie łatwiej się po niej myśli oraz koncentruje. Można również zauważyć zanikanie objawów zmęczenia, stresu czy złego nastroju. Wszystko zawdzięczamy sporej dawce potasu, magnezu, żelaza oraz węglowodanów. Gorzka czekolada ekspresowo podnosi sprawność intelektualną, poziom serotoniny i pobudza do pracy. Ponadto zaleca się ją kobietom w ciąży. Korzystnie wpływa na płód oraz pogodność malucha.
Niestety nie każdy może sobie pozwolić na ten przysmak. Gorzkiej czekolady powinny unikać osoby cierpiące na refluks, nadwrażliwość pokarmową, kamicę nerkową. Przy przyjmowaniu leków przeciwdepresyjnych tj. inhibitorów, również trzeba uważać. Mimo wszystko przy jakichkolwiek chorobach, warto skonsultować swoją dietę z lekarzem. Czekolada, szczególnie w nadmiarze może wywoływać migreny, zgagi i zaparcia. Pamiętajcie, aby kupować czekolady wyłącznie o zawartości 70% masy kakaowej. Skład powinien być krótki i nie zawierać oleju palmowego czy syropu glukozowo-fruktozowego. Zalecane dzienne spożycie, to 3 kostki.
Gorzka czekolada w kremach i balsamach dla urody
Gdybyście zastanawiali się, gdzie jeszcze możecie spotkać gorzką czekoladę, to w kosmetyce. Posiada bowiem właściwości nawilżające oraz natłuszczające. Dzięki temu doskonale odżywia skórę, dodaje jej kolorytu i blasku. Ponadto ujędrnia ją i uelastycznia. Kwas linolowy spłyca zmarszczki oraz zmniejsza blizny i rozstępy. Możecie spotkać gorzką czekoladę w żelach pod prysznic, kremach, maseczkach, balsamach czy podkładach.
Zrób to sam:
- 1/8 szklanki miodu
- 3-5 kostek gorzkiej, ciemnej czekolady
- 2 łyżeczki zmielonych płatków owsianych
- Łyżka jogurtu greckiego
Roztopioną czekoladę wymieszajcie z miodem. Następnie dodajcie płatki owsiane oraz jogurt. Ponownie wymieszajcie i nakładajcie na oczyszczoną oraz wilgotną twarz. Maseczkę zostawcie na 15 minut, po czym dokładnie zmyjcie. Odpowiednio natłuści i nawilży skórę.
Klasyczna gorzka czekolada – domowy przepis
Co kupić?
- 200 gram kakao
- 1/2 szklanki wody lub mleka/śmietanki 30%
- 200 gram stopionego masła
- 3 łyżki miodu
- opakowanie prażonych orzechów
Przygotowanie:
zobacz również:
Jak powstaje czekolada? Poznaj unikalny proces jej tworzenia |
Gorąca czekolada do picia z cynamonem |
Gorąca czekolada na różne sposoby – oryginalne i pomysłowe przepisy! |
Gorąca czekolada z winem |