URODA I ZDROWIE

Potrawy ze śliwkami – wytrawne dania

3 września 2020, dodał: pinkmause

Sezon śliwkowy w pełni! Oprócz nieśmiertelnego ciasta ze śliwkami jest wiele innych pomysłów na wykorzystanie tych zdrowych owoców. Z każdej odmiany śliwek można przygotować na różne sposoby pyszne przetwory, można też użyć ich do przyrządzenia dań obiadowych i sałatek. Przedstawiamy kilka przepisów na dania obiadowe i wytrawne przetwory ze śliwkami.

 

Kurczak ze śliwkami

Składniki:
– 3 łyżki oleju roślinnego lub rzepakowego
– 3 filety z piersi kurczaka, pokrojone w małe kawałki
– 2 łyżki mąki kukurydzianej (skrobi kukurydzianej)
– 1 średnie jajko
– 10 łyżek mąki zwykłej (uniwersalnej)
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczka pieprzu
– ½ łyżeczka soli czosnkowej
– 2 łyżeczki papryki
– 3 śliwki, pokrojone w plastry
– 1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
– 1 zielona papryka, pokrojona w plasterki
– 1 żółta papryka, pokrojona w plasterki
– 2 ząbki czosnku, obrane i zmielone
Sos:
– 2 łyżki przecieru (pasty) pomidorowej
– 1 łyżka chińskiego octu ryżowego (lub ocet z białego wina)
– 3 łyżki jasnobrązowego cukru
– 2 łyżki słodkiego sosu chili
– 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
– 1 łyżeczka płatków chili
– ¾ szklanki soku ananasowego
Do podania:
– ugotowany ryż
– dymka
– płatki chilli

Przygotowanie:
Rozgrzać olej w woku lub dużej patelni. Kurczaka posypać mąką kukurydzianą i obtoczyć w jajku. Ponownie posypać mąką wymieszaną z solą, pieprzem, solą czosnkową i papryką. Kurczak powinien być dobrze obtoczony. Smażyć kurczaka przez 6-7 min., obracając dwa lub trzy razy, aż dobrze się zarumieni. Dodać plasterki śliwki, paprykę i czosnek. Smażyć z kurczakiem przez 2 min., często mieszając, aż śliwka zacznie mięknąć. Dodać wszystkie składniki sosu do woka, zamieszać i gotować, aż sos zmniejszy się o około jedną trzecią (powinno to zająć 2-3 min.). Wyłączyć ogień i podzielić na miseczki. Podawać z gotowanym ryżem, a na wierzchu z dymką i płatkami chili.

 

Kaczka w sosie śliwkowym

Składniki:
– 400 g śliwek
– 50 g brązowego cukru
– 75 ml octu z białego wina
– 2 łyżki sosu sojowego
– szczypta Chilli Flakes
– 2 anyże w całości
– 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
– 4 średnie piersi z kaczki ze skórą
– 200 g kapusty chińskiej pak choi
– 4 cebule dymki, drobno pokrojone
– sól morska

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Na patelnię wrzucić pokrojone śliwki, brązowy cukier, ocet winny z białego wina, sos sojowy, papryczki chili i 1 anyż gwiaździsty i gotować przez 20-25 min., aż śliwki zmiękną. Przepuścić przez sito. Zmielić pozostały anyż i pieprz syczuański w moździerzu. Przeciąć skórę piersi kaczki i wetrzeć przyprawy, a następnie doprawić solą. Umieść piersi kaczki skórą do dołu w rondelku i smażyć na małym ogniu przez około 10 min., aż skóra zacznie brązowieć. Podczas tego procesu uwolni się dużo tłuszczu, więc należy go odlać. Zwiększyć ogień i smażyć piersi od spodu przez 1 min. Przełożyć do brytfanny. Piec w piekarniku przez 8 min., wyjąć i odstawić na 5 min. Podsmażyć pak choi i dymkę, a następnie podgrzać sos śliwkowy. Kaczkę podawać z warzywami i sosem śliwkowym.

 

Łopatka ze śliwkami

Składniki:
– 1 łyżka nasion kopru włoskiego
– 1 łyżka nasion kolendry
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– 2 łyżeczki płatków soli morskiej
– łopatka wieprzowa (2,8 kg bez kości)
– 400 ml białego wytrawnego wina
– 400 ml bulionu drobiowego
– 12 śliwek
– 2 łyżki miodu
– 3 łyżeczki chińskiej przyprawy pięciu smaków

Przygotowanie:
Uprażyć na sucho koper włoski i nasiona kolendry, aż zaczną pachnieć (30 sek). Rozgnieść w moździerzu, wymieszać z cukrem i solą i wmasować w skórkę wieprzową. Wstawić do lodówki bez przykrycia na około 2 godz., aby skóra wyschła (lub na noc). Rozgrzać piekarnik do 150 st. C. Położyć łopatkę na ruszcie nad brytfanną i piec przez 4 godz. Po 3 godzinach ostrożnie odcedzić tłuszcz i do formy dodać wino i bulion. Włożyć wieprzowinę do piekarnika na ostatnią godzinę. Ułożyć śliwki na wyłożonej blaszce do pieczenia, polać miodem i posypać pięcioma przyprawami i włożyć do piekarnika. Po godzinie wyjąć śliwki. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 220 st. C. Piec wieprzowinę jeszcze ok. 40 min. Wlać sos do dzbanka i włożyć do zamrażarki na 15 min., aby łatwiej było usunąć tłuszcz. Sos przełożyć na patelnię z połową śliwek, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Ubić blenderem. Pozostałe śliwki podać z boku.

 

Baleron ze śliwkami

Składniki:
– 1,8 kg baleronu bez kości
– 1,25 l musującego soku jabłkowego
– 1 l bulionu drobiowego
Sos:
– 15 ml świeżego imbiru, startego
– 15 ml czosnku, ząbki drobno posiekane
– 5 ml płatków suszonego chilli wędzonego
– anyż 4-gwiazdkowy
– 125 ml brązowego cukru
– 10 śliwek

Przygotowanie:
Umieść mięso w dużym garnku, wymieszać musujący sok jabłkowy, bulion drobiowy, sos śliwkowy, imbir, czosnek i płatki chili. Polać mięso i dodać anyż. Doprowadzić do wrzenia i dusić na średnim ogniu, usuwając wszelkie zanieczyszczenia, przez ok. 1 godz. 15 min. Pozostawić mięso do ostygnięcia w płynie przez 15 min. Wyjąć mięso z płynu, zdjąć siatkę i położyć na wyłożonej blasze do pieczenia. Delikatnie zdjąć skórę, pozostawiając tłuszcz. Używając bardzo ostrego noża, pokroić tłuszcz. Wymieszać brązowy cukier z płynem z gotowania mięsa i dusić, aż konsystencja będzie gęsta i syropowa (ok. 25-30 min.). Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Posmarować baleron glazurą i piec przez 20 min. Posmarować baleron pozostałą glazurą, dodać śliwki na blachę i piec przez kolejne 15 min. Podawać baleron w plastrach z prażonymi śliwkami i sałatką.

 

Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym

Składniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1,5 kg polędwicy wieprzowej, bez kości
– 1 łyżka ulubionej przyprawy lub po prostu sól i pieprz
Sos śliwkowy:
– 5 śliwek pokrojonych w kostkę lub w bardzo małe plasterki
– 3 łyżki octu balsamicznego
– 4 łyżki miodu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Polędwiczkę wieprzową przyciąć. Całą polędwicę natrzeć oliwą z oliwek oraz łyżką przyprawy (lub solą i pieprzem) i rozprowadzić, aby pokryła cały kawałek mięsa ze wszystkich stron. Umieścić polędwicę w brytfannie, przykryć luźno folią aluminiową i piec przez 30-40 min. Wyjąć polędwicę z piekarnika, przykryć folią i odstawić na 10-15 min. Pokroić na plastry. Na średniej patelni wymieszać pokrojone w kostkę śliwki, ocet balsamiczny i miód i zagotować. Gotować, mieszając od czasu do czasu, przez 10-15 min. bez przykrycia, aby zredukować sos. Śliwki powinny mięknąć i puszczać soki. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 10 min. Polać sosem śliwkowym pokrojoną w plastry polędwicę.

Pieczeń ze śliwkami

Składniki:
– 500 g pieczeni wieprzowej
– 2 cebule, pokrojone w grube łódeczki
– 10-centymetrowy kawałek imbiru, grubo pokrojony
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
– 1/2 łyżeczki nasion kminku
– 1/2 łyżeczki przyprawy chińskiej pięciu smaków
– 1 łyżeczka płatków soli morskiej
– 1 szklanka (250 ml) bulionu drobiowego
– 4 dojrzałe śliwki
– 4 gwiazdki anyżu
– 1 łyżka brązowego cukru
– 1 laska cynamonu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Ostrym nożem naciąć skórkę pieczeni w odstępach co 1 cm. Cebulę i imbir włożyć do małej brytfanny. Położyć wieprzowinę na mieszance cebulowej. Skropić olejem. Równomiernie posypać koprem włoskim, kminkiem i przyprawą chińską. Posypać płatkami soli morskiej i wmasować w skórkę. Piec przez 30 min. do uzyskania lekko złotego koloru. Zmniejszyć temp. do 160 st. C. Wlać bulion do wieprzowiny. Piec przez kolejne 2,5 godz. Ułożyć śliwki przekrojem do góry w naczyniu ceramicznym. Na wierzchu posypać z anyżem i cukrem. Włożyć cynamon do naczynia. Piec z wieprzowiną przez kolejne 30 min. do momentu, gdy śliwki zaczną się zapadać i wieprzowina będzie bardzo miękka. Odstawić wieprzowinę na 10 min. Pokroić na ćwiartki.

Wątróbka ze śliwkami

Składniki:
– 500 g wątróbki kurczaka
– 2 cebule
– 250 g śliwek
– olej
– 2 łyżki mąki
– sól
– ulubiona mieszanka przypraw
– 50 ml białego wina lub wody

Przygotowanie:
Wątróbkę umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, obtoczyć w mące i ułożyć na patelni z dobrze rozgrzanym olejem. Wątróbkę obsmażyć na złoto z obu stron – krótko, na sporym ogniu i zdjąć na talerz obok. Na tej samej patelni, na oleju podsmażyć posiekaną w piórka cebulę. Do cebuli dodać połówki śliwek i przesmażyć 1 min. Do cebuli i śliwek dodać z powrotem wątróbkę. Przyprawić danie i podlać odrobiną wody. Wymieszać potrząsając patelnią. Przykryć i dusić przez 1 min.

 

Sałatka z kurczakiem i śliwkami

Składniki:
– 150 g kuskusu
– 2 łyżeczki przyprawy chińskiej
– 1 ogórek
– 2 dymki
– 1 sałata
– 300 g śliwek
– 1 limonka
– 250 g filetów z piersi kurczaka
– 2 łyżki miodu
– garść bazylii
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 200 ml wrzącej wody
– sól morska
– świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Przełożyć kuskus do żaroodpornej miski, dodać szczyptę przyprawy chińskiej i trochę soli. Wymieszać. Zalać wodą, aby przykryć ziarna na 1 cm. Przykryć folią spożywczą lub talerzem i gotować na parze. Ogórek przekroić wzdłuż na pół i wyjąć nasiona łyżeczką. Odrzucić nasiona. Pokroić ogórek w drobną kostkę. Drobno posiekać dymkę. Rozerwać sałatę. Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestkę. Posiekać. Podgrzać patelnię, skropić 1 łyżką oliwy z oliwek, dodać filety z piersi kurczaka i smażyć przez 8 min. Zdjąć z patelni i pozostawić na talerzu. Utrzymać patelnię na ogniu, dodać śliwki i gotować przez 2 min. Wlać 200 ml wrzącej wody i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 5 min., aż śliwki będą miękkie. Wlać 2 łyżki miodu i sok z limonki. Wsypać 1 łyżeczkę przyprawy chińskiej. Wymieszać. Dodać filety z kurczaka. Przykryć pokrywką i gotować przez 5 min. Rozłożyć sałatę. Włożyć połowę dymki i cały ogórek do gotowanego na parze kuskusu. Dodać skórkę z limonki i 1 łyżkę oliwy z oliwek i wymieszać. Na sałatę rozsypać kuskus. Dodać kurczaka i sos śliwkowy. Udekorować świeżymi liśćmi bazylii i pozostałą cebulą dymką.

 

Sałatka ze śliwkami

Składniki:
– 4 wędzone piersi z kurczaka
– 4 duże czerwone śliwki
– 1 mały ogórek angielski
– 75 g świeżego agrestu
– 1 mała sałata lodowa lub 1 mały woreczek świeżej rukoli
– 100 g fety lub koziego sera (opcjonalnie)
– 30 ml oliwy z cytryny
– sok z 1 cytryny
– 15 ml miodu
Dressing:
– 75 g świeżego agrestu
– 125 ml oleju roślinnego
– skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy
– 30 ml białego octu balsamicznego
– 15-20 ml miodu
– sól dla smaku
Przygotowanie:
Przekroić śliwki na pół i usunąć pestki. Umieścić połówki śliwki, olej z cytryny, miód i sok z cytryny w misce i zamieszać. Podgrzać patelnię grillową i grillować śliwki, aż uzyskają piękne ślady zwęglenia. Wymieszać wszystkie składniki na winegret, aż będzie gęsty i kremowy, a następnie schłodzić. Rozsypać trochę posiekanej sałaty lub rukoli na każdym talerzu. Wędzonego kurczaka pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na sałacie, a następnie dodać ogórek, agrest i ser. Podawać z gęstym soczystym winegretem i kromką pełnoziarnistego chleba.

Wytrawny sos śliwkowy

Składniki:
– 1 kg śliwek bez pestek, przekrojonych na pół
– 1 czerwona cebula, drobno posiekana
– 1 łyżka świeżego imbiru, drobno startego
– 1 szklanka brązowego cukru
– 1 szklanka octu jabłkowego
– 1/2 szklanki wody
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka przyprawy chińskiej pięciu smaków
– 1/2 łyżeczki płatków chili
Przygotowanie:
Umieścić wszystkie składniki w dużym rondlu. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować mieszając przez 30 min. Użyć blendera ręcznego, aby zmiksować sos na gładko. Wlać sos do wysterylizowanych butelek.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Warszawa
Szkoda że jestem z Janek bo chętnie bym się wybrała...
Markowe buty
Ja poluję na oferty prywatne na olx, bo czasem ktoś pozbywa się nowych...
Nagła obojętność faceta
Albo taka gra, żeby spradzić czy kobiecie zależy i czy będzie się narzucała. Niektórzy...
trądzik młodzieńczy
I warto zbadać się na obecność pasożytów, bo niektóre wydzielają toksyny przyczyniające się do trądziku!