Potrawy ze śliwkami – wytrawne dania
Sezon śliwkowy w pełni! Oprócz nieśmiertelnego ciasta ze śliwkami jest wiele innych pomysłów na wykorzystanie tych zdrowych owoców. Z każdej odmiany śliwek można przygotować na różne sposoby pyszne przetwory, można też użyć ich do przyrządzenia dań obiadowych i sałatek. Przedstawiamy kilka przepisów na dania obiadowe i wytrawne przetwory ze śliwkami.
Kurczak ze śliwkami
Składniki:
– 3 łyżki oleju roślinnego lub rzepakowego
– 3 filety z piersi kurczaka, pokrojone w małe kawałki
– 2 łyżki mąki kukurydzianej (skrobi kukurydzianej)
– 1 średnie jajko
– 10 łyżek mąki zwykłej (uniwersalnej)
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczka pieprzu
– ½ łyżeczka soli czosnkowej
– 2 łyżeczki papryki
– 3 śliwki, pokrojone w plastry
– 1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
– 1 zielona papryka, pokrojona w plasterki
– 1 żółta papryka, pokrojona w plasterki
– 2 ząbki czosnku, obrane i zmielone
Sos:
– 2 łyżki przecieru (pasty) pomidorowej
– 1 łyżka chińskiego octu ryżowego (lub ocet z białego wina)
– 3 łyżki jasnobrązowego cukru
– 2 łyżki słodkiego sosu chili
– 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
– 1 łyżeczka płatków chili
– ¾ szklanki soku ananasowego
Do podania:
– ugotowany ryż
– dymka
– płatki chilli
Przygotowanie:
Rozgrzać olej w woku lub dużej patelni. Kurczaka posypać mąką kukurydzianą i obtoczyć w jajku. Ponownie posypać mąką wymieszaną z solą, pieprzem, solą czosnkową i papryką. Kurczak powinien być dobrze obtoczony. Smażyć kurczaka przez 6-7 min., obracając dwa lub trzy razy, aż dobrze się zarumieni. Dodać plasterki śliwki, paprykę i czosnek. Smażyć z kurczakiem przez 2 min., często mieszając, aż śliwka zacznie mięknąć. Dodać wszystkie składniki sosu do woka, zamieszać i gotować, aż sos zmniejszy się o około jedną trzecią (powinno to zająć 2-3 min.). Wyłączyć ogień i podzielić na miseczki. Podawać z gotowanym ryżem, a na wierzchu z dymką i płatkami chili.
Kaczka w sosie śliwkowym
Składniki:
– 400 g śliwek
– 50 g brązowego cukru
– 75 ml octu z białego wina
– 2 łyżki sosu sojowego
– szczypta Chilli Flakes
– 2 anyże w całości
– 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
– 4 średnie piersi z kaczki ze skórą
– 200 g kapusty chińskiej pak choi
– 4 cebule dymki, drobno pokrojone
– sól morska
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Na patelnię wrzucić pokrojone śliwki, brązowy cukier, ocet winny z białego wina, sos sojowy, papryczki chili i 1 anyż gwiaździsty i gotować przez 20-25 min., aż śliwki zmiękną. Przepuścić przez sito. Zmielić pozostały anyż i pieprz syczuański w moździerzu. Przeciąć skórę piersi kaczki i wetrzeć przyprawy, a następnie doprawić solą. Umieść piersi kaczki skórą do dołu w rondelku i smażyć na małym ogniu przez około 10 min., aż skóra zacznie brązowieć. Podczas tego procesu uwolni się dużo tłuszczu, więc należy go odlać. Zwiększyć ogień i smażyć piersi od spodu przez 1 min. Przełożyć do brytfanny. Piec w piekarniku przez 8 min., wyjąć i odstawić na 5 min. Podsmażyć pak choi i dymkę, a następnie podgrzać sos śliwkowy. Kaczkę podawać z warzywami i sosem śliwkowym.
Łopatka ze śliwkami
Składniki:
– 1 łyżka nasion kopru włoskiego
– 1 łyżka nasion kolendry
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– 2 łyżeczki płatków soli morskiej
– łopatka wieprzowa (2,8 kg bez kości)
– 400 ml białego wytrawnego wina
– 400 ml bulionu drobiowego
– 12 śliwek
– 2 łyżki miodu
– 3 łyżeczki chińskiej przyprawy pięciu smaków
Przygotowanie:
Uprażyć na sucho koper włoski i nasiona kolendry, aż zaczną pachnieć (30 sek). Rozgnieść w moździerzu, wymieszać z cukrem i solą i wmasować w skórkę wieprzową. Wstawić do lodówki bez przykrycia na około 2 godz., aby skóra wyschła (lub na noc). Rozgrzać piekarnik do 150 st. C. Położyć łopatkę na ruszcie nad brytfanną i piec przez 4 godz. Po 3 godzinach ostrożnie odcedzić tłuszcz i do formy dodać wino i bulion. Włożyć wieprzowinę do piekarnika na ostatnią godzinę. Ułożyć śliwki na wyłożonej blaszce do pieczenia, polać miodem i posypać pięcioma przyprawami i włożyć do piekarnika. Po godzinie wyjąć śliwki. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 220 st. C. Piec wieprzowinę jeszcze ok. 40 min. Wlać sos do dzbanka i włożyć do zamrażarki na 15 min., aby łatwiej było usunąć tłuszcz. Sos przełożyć na patelnię z połową śliwek, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Ubić blenderem. Pozostałe śliwki podać z boku.
Baleron ze śliwkami
Składniki:
– 1,8 kg baleronu bez kości
– 1,25 l musującego soku jabłkowego
– 1 l bulionu drobiowego
Sos:
– 15 ml świeżego imbiru, startego
– 15 ml czosnku, ząbki drobno posiekane
– 5 ml płatków suszonego chilli wędzonego
– anyż 4-gwiazdkowy
– 125 ml brązowego cukru
– 10 śliwek
Przygotowanie:
Umieść mięso w dużym garnku, wymieszać musujący sok jabłkowy, bulion drobiowy, sos śliwkowy, imbir, czosnek i płatki chili. Polać mięso i dodać anyż. Doprowadzić do wrzenia i dusić na średnim ogniu, usuwając wszelkie zanieczyszczenia, przez ok. 1 godz. 15 min. Pozostawić mięso do ostygnięcia w płynie przez 15 min. Wyjąć mięso z płynu, zdjąć siatkę i położyć na wyłożonej blasze do pieczenia. Delikatnie zdjąć skórę, pozostawiając tłuszcz. Używając bardzo ostrego noża, pokroić tłuszcz. Wymieszać brązowy cukier z płynem z gotowania mięsa i dusić, aż konsystencja będzie gęsta i syropowa (ok. 25-30 min.). Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Posmarować baleron glazurą i piec przez 20 min. Posmarować baleron pozostałą glazurą, dodać śliwki na blachę i piec przez kolejne 15 min. Podawać baleron w plastrach z prażonymi śliwkami i sałatką.
Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1,5 kg polędwicy wieprzowej, bez kości
– 1 łyżka ulubionej przyprawy lub po prostu sól i pieprz
Sos śliwkowy:
– 5 śliwek pokrojonych w kostkę lub w bardzo małe plasterki
– 3 łyżki octu balsamicznego
– 4 łyżki mioduPrzygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Polędwiczkę wieprzową przyciąć. Całą polędwicę natrzeć oliwą z oliwek oraz łyżką przyprawy (lub solą i pieprzem) i rozprowadzić, aby pokryła cały kawałek mięsa ze wszystkich stron. Umieścić polędwicę w brytfannie, przykryć luźno folią aluminiową i piec przez 30-40 min. Wyjąć polędwicę z piekarnika, przykryć folią i odstawić na 10-15 min. Pokroić na plastry. Na średniej patelni wymieszać pokrojone w kostkę śliwki, ocet balsamiczny i miód i zagotować. Gotować, mieszając od czasu do czasu, przez 10-15 min. bez przykrycia, aby zredukować sos. Śliwki powinny mięknąć i puszczać soki. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 10 min. Polać sosem śliwkowym pokrojoną w plastry polędwicę.
Pieczeń ze śliwkami
– 500 g pieczeni wieprzowej
– 2 cebule, pokrojone w grube łódeczki
– 10-centymetrowy kawałek imbiru, grubo pokrojony
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
– 1/2 łyżeczki nasion kminku
– 1/2 łyżeczki przyprawy chińskiej pięciu smaków
– 1 łyżeczka płatków soli morskiej
– 1 szklanka (250 ml) bulionu drobiowego
– 4 dojrzałe śliwki
– 4 gwiazdki anyżu
– 1 łyżka brązowego cukru
– 1 laska cynamonuPrzygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Ostrym nożem naciąć skórkę pieczeni w odstępach co 1 cm. Cebulę i imbir włożyć do małej brytfanny. Położyć wieprzowinę na mieszance cebulowej. Skropić olejem. Równomiernie posypać koprem włoskim, kminkiem i przyprawą chińską. Posypać płatkami soli morskiej i wmasować w skórkę. Piec przez 30 min. do uzyskania lekko złotego koloru. Zmniejszyć temp. do 160 st. C. Wlać bulion do wieprzowiny. Piec przez kolejne 2,5 godz. Ułożyć śliwki przekrojem do góry w naczyniu ceramicznym. Na wierzchu posypać z anyżem i cukrem. Włożyć cynamon do naczynia. Piec z wieprzowiną przez kolejne 30 min. do momentu, gdy śliwki zaczną się zapadać i wieprzowina będzie bardzo miękka. Odstawić wieprzowinę na 10 min. Pokroić na ćwiartki.
Wątróbka ze śliwkami
Składniki:
– 500 g wątróbki kurczaka
– 2 cebule
– 250 g śliwek
– olej
– 2 łyżki mąki
– sól
– ulubiona mieszanka przypraw
– 50 ml białego wina lub wody
Przygotowanie:
Wątróbkę umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, obtoczyć w mące i ułożyć na patelni z dobrze rozgrzanym olejem. Wątróbkę obsmażyć na złoto z obu stron – krótko, na sporym ogniu i zdjąć na talerz obok. Na tej samej patelni, na oleju podsmażyć posiekaną w piórka cebulę. Do cebuli dodać połówki śliwek i przesmażyć 1 min. Do cebuli i śliwek dodać z powrotem wątróbkę. Przyprawić danie i podlać odrobiną wody. Wymieszać potrząsając patelnią. Przykryć i dusić przez 1 min.
Sałatka z kurczakiem i śliwkami
Składniki:
– 150 g kuskusu
– 2 łyżeczki przyprawy chińskiej
– 1 ogórek
– 2 dymki
– 1 sałata
– 300 g śliwek
– 1 limonka
– 250 g filetów z piersi kurczaka
– 2 łyżki miodu
– garść bazylii
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 200 ml wrzącej wody
– sól morska
– świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Przełożyć kuskus do żaroodpornej miski, dodać szczyptę przyprawy chińskiej i trochę soli. Wymieszać. Zalać wodą, aby przykryć ziarna na 1 cm. Przykryć folią spożywczą lub talerzem i gotować na parze. Ogórek przekroić wzdłuż na pół i wyjąć nasiona łyżeczką. Odrzucić nasiona. Pokroić ogórek w drobną kostkę. Drobno posiekać dymkę. Rozerwać sałatę. Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestkę. Posiekać. Podgrzać patelnię, skropić 1 łyżką oliwy z oliwek, dodać filety z piersi kurczaka i smażyć przez 8 min. Zdjąć z patelni i pozostawić na talerzu. Utrzymać patelnię na ogniu, dodać śliwki i gotować przez 2 min. Wlać 200 ml wrzącej wody i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 5 min., aż śliwki będą miękkie. Wlać 2 łyżki miodu i sok z limonki. Wsypać 1 łyżeczkę przyprawy chińskiej. Wymieszać. Dodać filety z kurczaka. Przykryć pokrywką i gotować przez 5 min. Rozłożyć sałatę. Włożyć połowę dymki i cały ogórek do gotowanego na parze kuskusu. Dodać skórkę z limonki i 1 łyżkę oliwy z oliwek i wymieszać. Na sałatę rozsypać kuskus. Dodać kurczaka i sos śliwkowy. Udekorować świeżymi liśćmi bazylii i pozostałą cebulą dymką.
Sałatka ze śliwkami
– 4 wędzone piersi z kurczaka
– 4 duże czerwone śliwki
– 1 mały ogórek angielski
– 75 g świeżego agrestu
– 1 mała sałata lodowa lub 1 mały woreczek świeżej rukoli
– 100 g fety lub koziego sera (opcjonalnie)
– 30 ml oliwy z cytryny
– sok z 1 cytryny
– 15 ml miodu
Dressing:
– 75 g świeżego agrestu
– 125 ml oleju roślinnego
– skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy
– 30 ml białego octu balsamicznego
– 15-20 ml miodu
– sól dla smakuPrzygotowanie:
Przekroić śliwki na pół i usunąć pestki. Umieścić połówki śliwki, olej z cytryny, miód i sok z cytryny w misce i zamieszać. Podgrzać patelnię grillową i grillować śliwki, aż uzyskają piękne ślady zwęglenia. Wymieszać wszystkie składniki na winegret, aż będzie gęsty i kremowy, a następnie schłodzić. Rozsypać trochę posiekanej sałaty lub rukoli na każdym talerzu. Wędzonego kurczaka pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na sałacie, a następnie dodać ogórek, agrest i ser. Podawać z gęstym soczystym winegretem i kromką pełnoziarnistego chleba.
Wytrawny sos śliwkowy
– 1 kg śliwek bez pestek, przekrojonych na pół
– 1 czerwona cebula, drobno posiekana
– 1 łyżka świeżego imbiru, drobno startego
– 1 szklanka brązowego cukru
– 1 szklanka octu jabłkowego
– 1/2 szklanki wody
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka przyprawy chińskiej pięciu smaków
– 1/2 łyżeczki płatków chiliPrzygotowanie:
Umieścić wszystkie składniki w dużym rondlu. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować mieszając przez 30 min. Użyć blendera ręcznego, aby zmiksować sos na gładko. Wlać sos do wysterylizowanych butelek.