Potrawka z kurczaka cukinii na szybką kolację lub obiad dla leniwych
Bardzo szybka smaczna przekąska z kurczaka, cukinii i papryki. Możną ją przygotować w porze obiadowej, podać z ulubiona surówką, ryżem lub makaronem. Świetnie pasują do potrawy różnego rodzaju dipy i sosy ziołowe a także świeże zioła.
Cukinia jest bardzo dobrym źródłem witaminy A, zawiera również witaminy z grupy B, a także witaminę C. Witaminy te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak należy pamiętać o tym, że pod wpływem działania wysokiej temperatury ich ilość drastycznie spada. Oprócz wspomnianych witamin cukinia jest również bogata w takie składniki mineralne jak fosfor, żelazo, wapń, jod, sód i potas. Zawiera niewiele kalorii, dzięki czemu może być bez żadnych obaw spożywana przez osoby, które są na diecie odchudzającej.
Kurczaka pokrój w kostkę, dodaj ulubione przyprawy, łyżkę oleju, łyżeczkę musztardy, sos balsamiczny i schowaj do lodówki. Mięso powinno się macerować minimum 2 godziny. W tym czasie trzeba przygotować warzywa: cukinii nie należy obierać, ponieważ na początku sezonu skórka jest cieniutka i smaczna. Warzywa kroimy w kostkę i doprawiamy. Na dużym rondlu podsmażamy kurczaka po 3 minuty z każdej strony, zdejmujemy z patelni, dodajemy warzywa i smażymy do miękkości. Do dania można też dodać inne ulubione warzywa: cebulę białą lub czerwoną, pora, pomidory itp.