potrawka z indyka z bobem i żurawiną

3 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

100 g ryżu dziki i parboiled

200 g bobu

400 g udźca z indyka bez kości

2 garście suszonej żurawiny

1 garść płatków migdałów

kurkuma, sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa, bazylia, chili

  • ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy,
  • indyka pokroić w kostkę, przyprawić, obsmażyć na patelni,
  • żurawinę namoczyć w gorącej wodzie kilka minut,
  • wyłuskany bób ugotować w  osolonej wodzie, zdjąć skórkę,
  • migdały uprażyć na suchej patelni
  • do indyka dodać bób, chwilę smażyć,
  • następnie dodać ryż i  żurawinę,  przyprawić, dodać migdały,
  • całość delikatnie wymieszać

file1267607812