potrawka pomidorowa z ryżem podawana z tortillą
Artykuł zewnętrzny
200 g ryżu długoziarnistego
2 puszki pomidorów krojonych
200 g chudej wołowiny bez kości
600 ml bulionu wołowego
1/2 puszki fasoli czerwonej
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki groszku
1 czerwona papryka
1 marchew
2 tortille
2 łyżki salsy pomidorowej pikantnej
1 łyżeczka pasty z kolendry
natka pietruszki
sól, pieprz, papryka słodka, chili, gałka muszkatołowa, cynamon, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- mięso pokroić w kostkę przyprawić, obsmażyć na patelni,
- dodać ryż i jeszcze chwilę smażyć, następnie wlać bulion, pomidory z puszki,
- dodać salsę pomidorową i pastę z kolendry
- dusić pod przykryciem do wchłonięcia płynu, często mieszając,
- dodać osączone warzywa z puszek i pokrojoną w kostkę marchew i paprykę,
- przyprawić i jeszcze chwilę trzymać na ogniu i mieszać,
- tortillę podgrzać na patelni, pokroić w trójkąty,
- potrawkę ryżową rozłożyć na talerze, posypać posiekaną natką pietruszki,
- podawać z tortillą