Postne gołąbki
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 8 ziemniaków
- kilka dużych liści kapusty włoskiej
- 60 dag pieczarek
- 3 cebule
- Vegeta
- Chili
- 2 kostki rosołowe
- kilka łyżek masła
- pieprz
- papryka czerwona
- por
Ziemniaki obieramy, 6 gotujemy i przepuszczamy rzez praskę ,a 3 ścieramy surowe i odciskamy z nich wodę..Mieszamy razem.
Pieczarki i cebulę kroimy drobno ,a następnie smażymy na maśle- dodajemy do ziemniaków. Przyprawiamy.
Liście kapusty parzymy gorącą wodą- zawijamy w nie farsz, formując gołąbki.
Układamy je ciasno w brytfance lub dużym garnku, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy ok.25- 30 min.
Na patelni rozgrzewamy masło- wrzucamy na nie pokrojoną paprykę i por- przyprawiamy Vegetą i chili- wkładamy również gołąbki i podsmażamy je.
Podajemy gołąbki polane masełkiem i posypane smażonymi warzywami.