Pory w sosie vinaigrette

18 lipca 2020,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

pory smazone

Składniki:
– 6 średnich porów
– 2 łyżki białego octu winnego
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 1 łyżka wody
– 3/4 łyżeczki soli
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
– 1 do 2 łyżeczek posiekanych świeżych liści estragonu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić pory. Gotować do miękkości, od 7 do 10 min. Osuszyć na papierowym ręczniku, przełożyć na półmisek. Wymieszać ocet, musztardę, wodę i 3/4 łyżeczki soli w małej misce. Stopniowo wlewać oliwę z oliwek, ubijając, aby uzyskać gładki, nieco gęsty sos. Polać winegretem równomiernie po porach, posypać pietruszką i estragonem. Podawać natychmiast.

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...