Pomysłowa kanapka z jajkiem
Myśląc o kanapce z jajkiem wyobrażamy sobie kromki chleba z plasterkami jajka na twardo, z nałożoną na pieczywo jajecznicą lub pastą jajeczną, ewentualnie muffiny z krążkami sadzonego jajka. Zdradzę Wam świetny sposób na przygotowanie śniadaniowej bułki z jajkiem w jeszcze innej wersji. Ładnie wygląda, a jajko można przyrządzić całkowicie bez tłuszczu, jeśli macie odpowiednią patelnię, na przykład taką do naleśników. Wymaga odrobinę pracy, więc sprawdzi się, jeśli chcecie kogoś zaskoczyć podając śniadanie do łóżka.
Składniki:
- jedno świeże jajko,
- kajzerka z makiem (może być taka „z wczoraj”),
- dwa plasterki ogórka (kiszony lub konserwowy),
- plaster sera żółtego,
- plaster szynki,
- odrobina czerwonej cebuli,
- dwa plasterki pora,
- plaster pomidora,
- sól i pieprz,
- ewentualnie łyżeczka masła lub ulubiony sos kanapkowy.
Przygotowanie:
Jajko wybijamy ze skorupki i bardzo starannie roztrzepujemy białko z żółtkiem. Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką wylewamy jajeczną masę bardzo cienko, tak aby przykryła całą powierzchnię. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy do całkowitego ścięcia. Kajzerkę przekrawamy na pół i jeśli chcemy użyć masła, smarujemy, a jeśli chcemy użyć sosu, nakładamy go dopiero przed podaniem. Nie musi to być kajzerka prosto z piekarni, bo w piekarniku odzyska chrupiącą skórkę i miękkość ciasta. Na spodnią część nakładamy por, cebulkę, ser żółty, szynkę, plastry ogórka. Usmażone jajko, które jest wielkości i kształtu naleśnika, składamy na zakładkę, jak harmonijkę i umieszczamy na kanapce. Przykrywamy plastrem pomidora i wierzchnią częścią bułki. Zapiekamy przez kilka minut i jemy na ciepło.
Macie jakieś sekretne sposoby na śniadanie z jajkiem w roli głównej?