Pomysł na szybki i smaczny obiad – domowy pyszny obiad!

12 marca 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Obiad to podstawa naszego codziennego menu, dlatego warto poznać kilka przepisów szybkich i łatwych, a jednocześnie bardzo smacznych. Oto przepisy naszych czytelniczek na szybki obiad, z których warto czerpać inspirację. Nie zawsze musimy spędzać w kuchni całych godzin. Najprostsze danie można wykonać z makaronu dodając gorący aromatyczny sos na bazie czosnku czy pomidorów. Klasyczny polski obiadek to jednak ziemniaczki lub kasza, kotlety i mięsa panierowane a do tego dodatki warzywne (mizeria czy sałata ze śmietaną lub surówki).  Do picia serwujemy zwykle maślankę czy kefir lub zsiadłe mleko a w okresie letnim owocowy kompot ze świeżych sezonowych owoców (truskawek, wiśni, czereśni, jabłek itp).

Zapiekane ziemniaczki z mięsnymi kulkami

Składniki na ziemniaczki:

pieczone ziemniaki z pomidorami i mięsem

 

kg ziemniaków

1 cebula czosnkowa

czubata łyżka majonezu

 

przyprawa do ziemniaków

oregano

15 dag wędzonego boczku

czosnek jeśli lubicie

składniki na pulpeciki:

60 dag mielonego mięsa może być wieprzowo-wołowe lub z indyka

łyżka bułki tartej

czubata łyżeczka curry

sól, pieprz

odrobina chilli

pokrojona w kostkę papryka

jajko

natka pietruszki

dodatkowo: pomidorki koktajlowe lub brokuł lub marchewka baby

Ziemniaki kroimy w kawałki i nacinamy do połowy, mieszamy z majonezem, cebulą, przyprawami, dodajemy podsmażony boczek pokrojony w kostkę i czosnek, wykładamy na blachę.

Pulpeciki: z podanych składników wyrabiamy masę, lepimy malutkie kuleczki mokrą ręką, kładziemy na ziemniaki.  Całość przykrywamy folią lub papierem do pieczenia i pieczemy około 50 minut, Posypujemy koperkiem i podajemy z upieczonymi warzywami i sosami.

uwaga: warzywa ja piekłam osobno w nasmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, ale można piec razem z ziemniakami. Mogą to być też warzywa mrożone (nie trzeba ich wcześniej odmrażać lub mieszanka warzyw).

Śmietanowa pierś z kurczaka z szalotką, cydrem podana z ryżem

składniki:

– szklanka cydru

– pierś z kurczaka

– pół szklanki śmietany 30 % (do wytrawnych potraw)

– duże jabłko

– 4 szalotki lub małe cebulki

– przyprawy: pieprz, sól

zapiekanka ziemniaczana z rybą

Przygotowanie: na maśle klarowanym lub oleju podsmaż szalotki pokrojone w piórka, dodaj pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i jabłko. Duś kilka minut, dopraw do smaku i dodaj cydr. Całość duś do miękkości, na koniec dodaj śmietankę. Danie można posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

 

Kalafior zapiekany z serem

Składniki:

– 1 duży kalafior
– 15 dag startego żółtego sera
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki tartej bułki
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– pęczek koperku- cukier
– sól

Przygotowanie:

szybki obiadKalafior ugotować na półtwardo na parze albo w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Odcedzić, przestudzić, podzielić w różyczki i położyć w żaroodpornym naczyniu. Gotowany na parze- posolić. Polać stopionym masłem, posypać serem i tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 i zapiec. Wyjąć, gdy ser się całkowicie stopi, a bułka zrumieni. Obficie posypać posiekanym koperkiem. Podawać z ziemniakami i sałatą.

Kurczak podsmażany z sezamem, imbirem i soją

Składniki na 2 porcje:

Kurczak podsmażany z sezamem, imbirem i soją

– 1 pierś z kurczaka
– 1 mała papryka czerwona, pokrojona w paski
– 1 mała papryka zielona, pokrojona w paski
– 3 cebule dymki, posiekane
– 1 mała papryczka chili, posiekana
– 1 szklanka słodkiego groszku
– 1/2 szklanki marynaty Kikkoman Teriyaki
– 1 gałązka selera naciowego
– 2 pieczarki, pokrojone w plasterki
– 1 ząbek czosnku, posiekany
– 1 łyżka oleju sezamowego
– 2 łyżki oleju roślinnego
Do ozdobienia:
– podsmażone ziarna sezamu
– szczypiorek

Przygotowanie:

Włożyć pokrojoną pierś z kurczaka do miski, obtoczyć w oleju sezamowym i pozostawić na 20 minut. Do woka nalać oleju roślinnego i podgrzać na dużym ogniu. Smażyć pierś z kurczaka przez 2-3 minuty do uzyskania złocistego koloru. Wyjąć mięso i położyć pod przykryciem. Do woka wrzucić pokrojony seler oraz papryki. następnie pieczarki, cebule dymki, chili, czosnek oraz słodki groszek. Podsmażać przez minutę lub dwie. Włożyć mięso kurczaka z powrotem do woka i wlać marynatę Kikkoman. Smażyć przez kolejne 3 do 4 minut aż warzywa zmiękną a mięso będzie gotowe.
Podawać z ryżem jaśminowym oraz podsmażonymi ziarnami sezamu.

Autor: Tree

 

Curry z kurczakiem

Składniki na 4 porcje:

-500g piersi z kurczaka
-2 cebule
-3 ząbki czosnku
-1 papryczka chili
-2 łyżki mielonej przyprawy curry
-garść natki pietruszki
-olej rzepakowy
—- —– —-
-200ml jogurtu naturalnego – dość gęstego
-sok z 1 limonki
-1 łyżka mielonego kuminu
-1 łyżka mielonej kurkumy
-1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub ostrej mielonej papryki)
-sól, pieprz czarny
—- —- —-
-400g ryżu
-1 łyżka mąki kukurydzianej

Curry z kurczakiem

Przygotowanie:

Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Obtaczamy w przyprawie curry i odstawiamy na min. 2 godziny. Po tym czasie przygotowujemy marynatę: mieszamy dokładnie jogurt z kuminem, kurkumą, pieprzem cayenne, szczyptą soli i czarnym pieprzem. Wyciskamy sok z limonki, ponownie mieszamy. Odstawiamy na ok. 30 minut w chłodne miejsce (nie do lodówki). Z papryczki chili usuwamy ziarenka i drobno siekamy. Czosnek również kroimy w drobną kostkę. Cebulę przekrajamy na pół i kroimy w pół talarki. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i szklimy cebulę. Potem dodajemy czosnek, za chwilę papryczkę chili. Krótko podsmażamy. Wrzucamy kurczaka w marynacie, smażymy do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając. W 120ml wody mieszamy mąkę kukurydzianą, wlewamy do kurczaka i gotujemy całość na małym ogniu jeszcze przez ok. 5 minut. Sos powinien być lekko gęsty. Jeśli to konieczne, solimy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wystarczy łyżka. Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Dekorujemy natką.

Autor: nena1911

 

 

Filet z indyka w sosie żurawinowym

Składniki:

Filet z indyka w sosie żurawinowym

-500 gram filetów z indyka
-100 gram suszonej żurawiny
-0,5 szklanki keczupu
-1 szklanka wody
-4 łyżki oliwy z oliwek
-5 łyżek mąki
-sól
-pieprz
-przyprawa typu vegeta

Przygotowanie:

Filety doprawiamy solą, pieprzem, vegetą i dodajemy 1 łyżkę oliwy. Tak przygotowane odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie. W garnku zagotowujemy wodę, na gotujący się wrzątek wrzucamy suszoną żurawinę i keczup i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu. Filety układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Pieczemy pod przykryciem 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C. Danie to najlepiej smakuje z ryżem.

Autor: ewasc7

Kurczak z pomarańczami i ze szpinakiem

Składniki:

Kurczak z pomarańczami i ze szpinakiem
-4 duże pomarańcze
-1/4 szklanki oliwy z oliwek
-2 łyżki octu winnego z ryżu i miodu
-1 i 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
-4 piersi z kurczaka, bez skóry
-1 mała czerwona cebula, pokrojona na półplasterki
-1 worek szpinaku
-2 łyżki migdałów w plasterkach
-tosty

Przygotowanie:

Wycisnąć sok z 1 pomarańczy (powinno być ½ szklanki). Wymieszać sok pomarańczowy, 3 łyżki oleju, 2 octu, miodu, sól i pieprz w małej misce. Odłożyć 4 łyżki. Przelać marynatę do dużego worka ziptop. Dodać kurczaka i marynować obracając, w temperaturze pokojowej przez 15 min. lub w lodówce przez 2 godz. Obrać pozostałe pomarańcze, podzielić na cząstki. Kurczaka wyjąć z marynaty i grillować 4 do 5 min. z każdej strony. Przełożyć na talerz i przykryć. Pozostały olej rozgrzać w patelni. Podsmażyć cebulę (ok. 1 min.), dodać odłożoną marynatę i gotować ok. 1 min. Zdjąć z ognia, dodać cząstki pomarańczy. Szpinak wymieszać w dużej misce z połową mieszanki pomarańczowej. Na szpinaku położyć pierś z kurczaka. Mięso polać pomarańczowym dipem i posypać migdałami.

Autor: milagro

 

Roladki schabowe z pieczarkami

składniki:

Roladki schabowe z pieczarkami

– 4 kotlety schabowe bez kości
– 2 duże pieczarki
– cebula
– jajko
– mąka
– jajko
– sól
– pieprz
– tymianek
– bułka tarta
– olej do smażenia
– sałata

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, posiekać drobno, cebulę również posiekać i razem z pieczarkami usmażyć na oleju, przyprawić solą i pieprzem a także tymiankiem. Mięso cieniutko rozbić, na nim przez środek ułożyć masę pieczarkową, zwinąć kotlety w bardzo cienkie rulony i spiąć wykałaczkami, obtoczyć roladki w mące a następnie w roztrzepanym jajku i bułce, smażyć na złoty kolor, układać na zielonych liściach sałaty i udekorować natką pietruszki.

Autor: rosie

Czatini z sezamowym kurczakiem i ostrym sosem

Składniki na 2 porcje:

Czatini z sezamowym kurczakiem i ostrym sosem

– 1 pierś z kurczaka
– 1 mała papryka czerwona, pokrojona w paski
– 1 mała papryka zielona, pokrojona w paski
– 3 cebule dymki, posiekane
– 1 mała papryczka chili, posiekana
– 1 szklanka słodkiego groszku
– 1/2 szklanki marynaty Kikkoman Teriyaki
– 1 gałązka selera naciowego
– 2 pieczarki, pokrojone w plasterki
– 1 ząbek czosnku, posiekany
– 1 łyżka oleju sezamowego
– 2 łyżki oleju roślinnego
Do ozdobienia:
– podsmażone ziarna sezamu
– ryż jaśminowy

Przygotowanie:

Włożyć pokrojoną pierś z kurczaka do miski, obtoczyć w oleju sezamowym i pozostawić na 20 minut. Do woka nalać oleju roślinnego i podgrzać na dużym ogniu. Smażyć pierś z kurczaka przez 2-3 minuty do uzyskania złocistego koloru. Wyjąć mięso i położyć pod przykryciem. Do woka wrzucić pokrojony seler oraz papryki. następnie pieczarki, cebule dymki, chili, czosnek oraz słodki groszek. Podsmażać przez minutę lub dwie. Włożyć mięso kurczaka z powrotem do woka i wlać marynatę Kikkoman. Smażyć przez kolejne 3 do 4 minut aż warzywa zmiękną a mięso będzie gotowe.
Podawać z ryżem jaśminowym oraz podsmażonymi ziarnami sezamu.

Autor: Tree


Ryba w sezamie z warzywami

Składniki:

Ryba w sezamie z warzywami

– cebula i czosnek
– por
– papryka
– brokuły
– olej
– pomidorki koktajlowe
– 600 gram filetów z ryby (u mnie sandacz lub halibut)
– łyżeczka soku z cytryny
– 4 łyżki kwaśnej śmietany
– 4 łyżki ziaren sezamu
– sól, pieprz
– zioła do dekoracji

Przygotowanie:

Warzywa podsmażyć na oleju (na końcu dodać pomidorki), doprawić do smaku. Dodać posiekany czosnek. Całość podlać bulionem, krótko podgotować na wolnym ogniu. Filety rybne skropić sokiem, oprószyć sola i pieprzem, natrzeć śmietaną i obsypać ziarnem sezamowym. Panierowaną rybę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zapiekać około 20 minut w gorącym piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Podawać na jarzynach.

Autor: Cynthia

Conchiglie Rigate z szafranem, kaparami i rodzynkami

Składniki:

Conchiglie Rigate z szafranem, kaparami i rodzynkami

-200 g makaronu Conchiglie Rigate
-3 łodygi selera
-oliwa z oliwek
-20 g orzeszków pinii
-20 g kaparów małych
-6 dużych zielonych oliwek
-Szczypta szafranu namoczonego w łyżce wody
-1 łyżeczka octu winnego
-50 g rodzynek
-20 g posiekanej pietruszki
-Starta skórka cytryny
-1 ząbek czosnku
-Sól, pieprz
-Parmezan

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta. Łodygę selera kroimy na małe kawałki i przesmażamy z posiekanym ząbkiem czosnku. Dodajemy kapary, oliwki, rodzynki i orzeszki pinii. Przesmażamy chwilę, a następnie dodajemy szafran wraz z wodą, w której się moczył oraz ocet winny. Dodajemy od razu makaron i dokładnie mieszamy. Całość posypujemy natką pietruszki i tartym serem.

Autor: Damian Dragański

Ryba po gruzińsku gotowana w ziołach

Ryba po gruzińsku gotowana w ziołach

Składniki:

-80 dkg dowolnej białej ryby (filet)
-3 cebule
-2 ząbki czosnku
-1 szklanka posiekanego koperku, pietruszki, kolendry, estragonu, bazylii,
-gałązka selera naciowego i mięty
-szczypta szafranu
-2 łyżeczki cukru
-sól
-pieprz
-1 cytryna

Przygotowanie:

Filet rybny dokładnie myję, dzielę na porcje, wkładam do rondla, oprószam solą i pieprzem. Wlewam do rondla tyle wody, aby przykryła kawałki ryby. Dodaję do niej obraną i drobno posiekaną cebulę, dwa ząbki czosnku roztarte z solą, posiekaną zieleninę, szafran oraz do smaku cukier. Przykrywam rondel pokrywką i gotuję całość na niewielkim ogniu aż ryba będzie ugotowana (ok. 10-15 minut). Przed podaniem doprawiam danie rybne sokiem z cytryny i ewentualnie solą, posypuję całość posiekanym świeżym koperkiem. Podaję z plasterkiem cytryny i gałązką koperku.

Autor: ilka86

Jednopatelniowe curry pomidorowe z rybą na szybki obiad

składniki:

-40 dag filetu białej ryby – np. świeży filet z dorsza
– puszka krojonych pomidorów
– łyżka czerwonej, łagodnej pasty curry
– cebula
– 2 cm startego imbiru
– łyżka oliwy
– 2 łyżki śmietany 12 %
– łyżka mąki
– sól
– łyżka cukru brązowego

przygotowanie:

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć przez kilka minut pokrojoną cebulkę i starty imbir. Dodać dużą łyżkę czerwonej pasty curry i smażyć jeszcze 2 minuty. Obtoczyć pokrojoną rybę w mące i dorzucić na patelnię. Podsmażyć, delikatnie mieszając. Dodać zmiksowane pomidory z sokiem. Przykryć, dusić 10-15 minut, co jakiś czas ostrożnie mieszając. Przyprawić solą i cukrem. Dodać dwie łyżki śmietany, wymieszać i gotowe. Podawać z chlebkiem naan.

Autor: thegrooba

Cappellini a la marinara

Składniki:

Cappellini a la marinara

-200 g makaronu  Capellini Nidi
-Oliwa z oliwek
-Pół puszki pomidorów pelati
-150 g krewetek
-150 g fileta z dorsza lub halibuta
-25 g masła
-2 ząbki czosnku
-3 szalotki
-25 g natki pietruszki
-25 ml białego wina
-Sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. W tym czasie w garnku na oliwie przesmażamy posiekany czosnek i szalotki. Dodajemy krewetki, pokrojoną w kostkę rybę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy chwilę i dodajemy wino. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy. Zdejmujemy pokrywkę i chwilę gotujemy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i posiekaną natkę. Dodajemy ugotowany makaron i podajemy gorący.

Autor: Damian Dragański

Cannelloni z łososiem

Składniki:

Cannelloni z łososiem

-Makaron  Cannelloni (1 op.)
-Surowy filet z łososia (300 g)
-Wędzony na zimno łosoś (50 g)
-Serek mascarpone (250 g)
-Siekany koper włoski (50 g)
-Siekana biała części pora (50 g)
-Kapary (2 łyżki)
-Sok z połowy cytryny
-Garść koperku
-Sól, pieprz
-Masło (3 łyżki)
-Mąka tortowa (3 łyżki)
-Mleko 2% (700 ml)

Przygotowanie:

Przy użyciu robota kuchennego lub ręcznego blendera ucieramy łososia pokrojonego w kostkę, wędzonego łososia, serek mascarpone, koper włoski, por, kapary oraz sok z cytryny na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekany koperek. Masę odstawiamy do lodówki by trochę zgęstniała. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy mąkę. Gdy lekko się przesmaży stopniowo dodajemy zimne mleko mieszając do momentu, aż zgęstnieje. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Rurki cannelloni obgotowujemy przez 2 minuty we wrzątku, następnie nadziewamy masą łososiową i przekładamy do wysmarowanej masłem formy do zapiekania. Gdy napełnimy wszystkie rurki całość zalewamy sosem beszamelowym. Całość zapiekamy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do momentu, aż beszamel lekko się zarumieni.

Autor: Damian Dragański

Zdrowe naleśniki z kaszy jaglanej

Składniki:

Zdrowe naleśniki z kaszy jaglanej

-1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
-1 szklanka mleka (lub wody + 4 łyżki mleka w proszku)
-1 jajko
-8 łyżek skrobi kukurydzianej
-1/2 łyżeczki sody
-2-3 łyżeczki stewii w proszku (lub trochę więcej cukru trzcinowego)
-3-4 łyżki oleju
-olejek waniliowy
-dodatek: dowolny dżem lub owoc
-olej do smażenia

Przygotowanie:

Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną wrzuciłam do blendera, dodałam pozostałe składniki i zmiksowałam. Masa powinna być gęstsza od naleśnikowej. Do smażenia pierwszej partii naleśników/placków użyłam oleju, do kolejnych można dodać tylko trochę lub spróbować smażyć bez oleju. Ja smażyłam bez oleju.

Autor: Modnamona

Zapiekanka z trzech serów z ziemniakami

Składniki:

Zapiekanka z trzech serów z ziemniakami

-80 dag małych ziemniaków (najlepiej podobnej wielkości, wtedy łatwiej je ugotujesz)
-20 dag miękkiego sera typu feta
-2/3 szklanki śmietany kremówki
-1 jajko
-8-10 cienkich plasterków chudego wędzonego boczku
-5 dag sera pleśniowego
-5 dag sera żółtego
-Suszone zioła: szałwia, rozmaryn i oregano
-Sól
-Mielone biały pieprz
-Olej do posmarowania formy

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz. Włóż do posolonego wrzątku. Gotuj około 10 minut. Następnie odcedź, osącz, a kiedy przestygną, potnij je w niezbyt grube plasterki lub utłucz. Żaroodporną formę cienko posmaruj olejem. Brzegi formy wyłóż kilkoma plasterkami boczku. Fetę przełóż do miseczki. Dodaj do niej śmietanę oraz jajko. Dokładnie utrzyj. Dosyp po szczypcie suszonej szałwii, rozmarynu i oregano. Przypraw solą oraz pieprzem. Przemieszaj. Ser żółty zetrzyj na tarce, ser pleśniowy drobno pokrój. W formie kładź plastry ziemniaków, każdą warstwę cienko smarując masą z fety. Wierzch posyp serem żółtym oraz pleśniowym. Przykryj resztą boczku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz 15 minut. Po upieczeniu wybij z formy i posyp oregano.

Autor: plomien


Cukinia w sosie pomidorowym zapiekana z białym ryżem

Składniki:

Cukinia w sosie pomidorowym zapiekana z białym ryżem

-1 szklanka ugotowanego Ryżu Białego Długoziarnistego Halina,
-1 łyżka masła,
-średnia cebula,
-1 cukinia (ok. 70-80 dag),
-6 kawałków suszonych pomidorów,
– 1/2 szklanki startego żółtego sera,
-sól, pieprz,
-łyżka masła do naczynia żaroodpornego,
-sos pomidorowy,
-czosnek,
-zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania:

Rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę i chwilę podsmażać. Cukinię obrać i, po usunięciu pestek, zetrzeć na tarce, odsączyć z nadmiaru soku. Pomidory pokroić w paseczki. Ugotowany ryż wymieszać z cukinią, pomidorami i podsmażoną cebulą, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami do smaku. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, zalać sosem pomidorowym, posypać startym serem. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Autor: KMC PR


Rozgrzewająca zapiekanka z dodatkiem imbiru

Składniki:

Rozgrzewająca zapiekanka z dodatkiem imbiru

-400g makaronu świderki lub innego
-puszka groszku
-puszka kukurydzy
-duży por
-4 łyżki koncentratu pomidorowego
-20 dag sera żółtego
-20 dag wędliny drobiowej
-200 ml śmietany 12%
-2 łyżki lubczyku
-pół łyżeczki startego korzenia imbiru

Przygotowanie

Makaron ugotować na półtwardo, wymieszać z koncentratem. Dodać odsączone z zalewy groszek i kukurydzę oraz pokrojonego w półplastry pora. Połowę makaronu ułożyć w natłuszczonej blaszce, posypać połową pokrojonej w kostkę wędliny i połową utartego na grubej tarce sera. Posypać lubczykiem. Tak samo uczynić z drugą połową składników. Polać równomiernie śmietaną wymieszaną ze startym imbirem. Zapiekać ok. 20 minut.

Autor: Margaretkaw

Ryżowa zapiekanka z serem

Składniki

Ryżowa zapiekanka z serem

-4 szklanki gotowanego ryżu
-1 1 / 2 szklanki startego sera
-1 1 / 2 szklanki ziaren kukurydzy, mrożonej lub w puszkach
-2 / 3 szklanki mleka
-1 / 2 szklanki śmietany
-1 / 2 szklanki drobno pokrojone zielonej cebulki
-1 słoik czerwonej papryki, odsączone, wysuszone i pokrojone w kostkę
-1 jalapeno bez nasion, zmielona, opcjonalnie
-Sól i pieprz cayenne
-Papryka, do posypania

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Połącz wszystkie składniki w dużej misce (zostawiając 3 łyżki sera). Posyp odłożonym serem i papryką. Piecz ok 25 do 30 minut. Podawaj.

Autor: Rachela

Dyniowe Tagliatelle z Cheddarem

Składniki:

Dyniowe Tagliatelle z Cheddarem

– 25 dag makaronu Dyniowe Tagliatelle
– olej orzechowy
– 1/2 szklanki pestek dyni
– sól
– pieprz czarny grubo mielony
– przyprawa Zioła Ogrodowe (lub inna ziołowa ulubiona)
– świeża natka pietruszki
– świeża mięta

Przygotowanie:

Zagotować osoloną wodę i na wrzątek wrzucić makaron. Ugotować go al dente. Odcedzić. Wrzucić do garnka w którym się gotował. W czasie kiedy makaron się gotuje utrzeć na tarce jarzynowej ser i pokroić zioła. Pestki dyni uprażyć na lekko natłuszczonej olejem patelni. Do ugotowanego – gorącego makaronu wlać 4 łyżki oleju orzechowego. Wsypać połowę sera, połowę natki pietruszki i mięty, pestki dyni, szczyptę mielonego pieprzu i przyprawy Zioła Ogrodowe. Wymieszać. Podawać gorący posypując resztą sera, ziół i skrapiając odrobiną oleju. Można dodatkowo posolić do smaku.
Autor: Babciagramolka

Zapiekanka z brokułami

Składniki:

Zapiekanka z brokułami

– 1 cebula
– 4 ziemniaki
– 500 g brokułów
– sól, pieprz
– 4 filety z kurczaka
– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżka mąki
– 250 ml białego wytrawnego wina
– 250 ml bulionu drobiowego
– 200 g śmietany
– 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
– 1/2 łyżeczki cukru
– 75 goudy

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i podgotować w osolonej wodzie 10 minut. Przestudzone wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać i posiekać. Brokuły  oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Gotować 5 minut w lekko osolonej wodzie. Osączyć. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka. Przełożyć do ziemniaków. Na tłuszczu po smażeniu kurczaka zeszklić cebulę. Oprószyć mąką i chwilę smażyć. Mieszając, wlać wino, bulion i śmietanę. Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać, Gotować około 5 minut na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Brokuły ułożyć wokół mięsa i polać sosem. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i oprószyć potrawę. Zapiekać 30-40 minut.

Bigos z młodej kapusty

Składniki:

Bigos z młodej kapusty

– 3 średnie główki młodej kapusty
– 1 kg mięsa wieprzowego
– 3 krótkie laski wędzonej kiełbasy
– 2 małe słoiczki przecieru pomidorowego
– 5 łyżek ostrego keczupu
– 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
– łyżka przyprawy do bigosu
– 3 łyżki posiekanego koperku
– sól, pieprz.

Przygotowanie:

Mięso ugotować w osolonej wodzie. Następnie wyjąć z wody, przestudzić i drobno pokroić. Kapustę umyć, poszatkować przełożyć do garnka z wodą od gotowania mięsa, dolać trochę wody tak, aby cała kapusta była przykryta, doprawić, gotować ok. godz. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni, wraz z mięsem dodać do bigosu. Dodać resztę składników, doprawić do smaku, dusić jeszcze ok. 15 min.

Autor: czekoladka

zobacz też:

Makaron z kalafiorem

Składniki:

Makaron z kalafiorem
– 50 g makaronu kokardki lub rurki
– 100 g piersi z kurczaka, pokrojonej w paseczki
– pół małej cukini
– 1/3 główki kalafiora, podzielonej na małe różyczki
– odrobina oleju
– kolendra
– słodka papryka, pieprz, sól
– łyżeczka masła
– ser cheddar (lub inny)

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente. Kalafiora również – na półtwardo, w osolonej wodzie. Surowego kurczaka posypać solą, pieprzem, papryką i kolendrą i odstawić na chwilę. Umytą, nieobraną cukinię pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć kurczaka na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, dodać masło i wrzucić cukinię. Gdy się zeszkli dodać odsączonego kalafiora, doprawić wszystko pieprzem, papryką i kolendrą. Dodać makaron, poddusić jeszcze przez chwilę wszystko na małym ogniu i wyłożyć na talerz. Posypać tartym serem.

Pizza, która się zawsze udaje

W misce należy rozrobić ok. 12 – 15 g drożdży z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodaj do nich szczyptę cukru i łyżkę mąki – zamieszaj, by upłynnić drożdże i pozostaw do wyrośnięcia.
Pizza, która się zawsze udaje
Jeśli chcesz uniknąć etapu robienia zaczynu użyj drożdży suchych – przelicznik: 1 torebka, czyli 7 g drożdży suchych to 14 g świeżych.
Jak zaczyn wyrośnie przesiej do niego 2 szkl. mąki i dodaj ciepłego mleka (można pół na pół z wodą) – mleka tyle ile mąka zabierze, czyli ciasto powinno odchodzić od miski i nie kleić się.
Dodaj przyprawy do smaku, sól, zioła prowansalskie i wyrabiaj intensywnie.  Podobnie jak przy cieście drożdżowym – nie spiesz się, im dłużej tym lepiej. Pod koniec wyrabiania dodaj oleju – „na trzy” czyli przechyl butelkę i policz wolno do trzech ;) Jak już ciasto będzie wyrobione pozostaw do wyrośnięcia pod ściereczką.
Na wierzch kładziemy sos pomidorowy, wędlinę (szynka, salami, kiełbasa), oliwki, pokrojoną w paski paprykę, kukurydzę z puszki, ogórki kiszone oraz starty na tarce ser żółty. Pieczemy około 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku – ok. 200 st.C.

Autor: Justyna

Kotlety z kalafiora

Składniki:

Kotlety z kalafiora


– 1 kalafior
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka śmietany
– 1 jajko,
– bułka tarta,
– sól , pieprz
– zielona cebulka
– zielona pietruszka

Przygotowanie:

Kalafior ugotować w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Odcedzić, dodać masło i śmietanę. Rozgnieść jak ziemniaki na puree. Odsączyć na sitku. Dodać jajko i bułkę tartą, żeby wszystko się skleiło. Dodać cebulkę i pietruszkę. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z surówką.

zobacz też:

Filety z kurczaka po hiszpańsku z ryżem

Składniki:

Filety z kurczaka po hiszpańsku z ryżem

– 4 łyżki mąki
– łyżka czosnku w proszku
– łyżka papryki w proszku
– łyżka pieprzu
– łyżka wegety
Potrawka:
– 0,5 kostki masła
– 2 cebule
– 15 dag szynki
– 3 ząbki czosnku
– puszka pomidorów
– wegeta
– pieprz
– papryka w proszku
– 3 woreczki ryżu
– 1 puszka kukurydzy
– 1 duża czerwona papryka
– 1 kg filetu z kurczaka

Przygotowanie:

Filety umyć i przekroić wzdłuż. Mąkę , paprykę , pieprz i wegetę, czosnek w proszku wymieszać razem i obtoczyć filety, roztopić masło i podsmażyć filety z obu stron na złoto, wyłożyć je na talerz, na tłuszczu z filetów usmażyć pokrojoną cebulkę , potem dodać pokrojoną w kostkę paprykę, szynkę i dusić na wolnym ogniu, wsypać pomidory i to gotować 10 minut na małym ogniu. Ułożyć na warzywach filety i jeszcze trochę dusić razem, na koniec dodać roztarty czosnek i doprawić do smaku. Ugotować ryż, podawać kulkę ryżu , filet z potrawką i w koło ryżu udekorować kukurydzą, posypać zieleniną.

Autor: wiola333

Zapiekanka cebulowa

Składniki:

Zapiekanka cebulowa

– 1 butelka jasnego piwa
– 1 kg cebuli
– 60 g masła
– 2 kg ziemniaków
– 2 śmietanki
– sól
– pieprz
– starta gałka muszkatołowa
– 100 g tartego sera żółtego
– masło

Przygotowanie:

Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Ziemniaki po obraniu pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami cebulę i ziemniaki (dolną i wierzchnią warstwą powinny być ziemniaki). Piwo wymieszać ze śmietaną, dodając sól, pieprz, gałkę muszkatołową i ser. Tak uzyskaną masą zalać potrawę. Na wierzch położyć dosyć grube wiórki masła. Piec 2 godziny w temperaturze 220 st.C. Podawać z surówką i kufelkiem piwa.

zobacz też:

Różne dania z makaronu – pomysłowe przepisy

Ryż z grzybami

Składniki:

Ryż z grzybami

– 3 szklanki posiekanych mieszanych grzybów (rodzaj wg uznania i gustu)
– 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
– 1/2 kostki masła
– 5 filiżanek gotowanego ryżu białego
– sos sojowy do smaku
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 1/2 szklanki cebulki dymki, pokrojonej w plasterki

Przygotowanie:

Smażyć grzyby z cebulą na maśle, aż będą miękkie. Wymieszać ryż, sos sojowy, sól, pieprz i zieloną cebulkę. Smażyć, aż wszystko będzie dostatecznie podgrzane. Podawać.
autor: rachela

Zapiekanka makaronowo-pomidorowa

Składniki:

Zapiekanka makaronowo-pomidorowa


– dowolny makaron
– 1/2 kulki mozzarelli
– 150 g serka ricotta (twarożku)
– 2 pełne łyżki mascarpone
– 1/3 szklanki tartego parmezanu
– 1 małe białko jaja
– 2 białe kiełbaski

Sos pomidorowy:

– 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórek (pelati)
– 1/2 szklanki sosu pomidorowego (przecieru, passaty) lub bulionu
– 1 łyżeczka suszonego oregano lub suszonej bazylii
– sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, cukier
– świeża bazylia
– oliwa extra vergine do polania

Przygotowanie:

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wymieszać składniki nadzienia: poszarpaną mozzarellę, serek ricotta, mascarpone, parmezan (2 łyżki odłożyć) oraz białko. Nadziać muszle i odłożyć. Pomidory z puszki wlać do miski, sprawdzić czy nie mają skórek i szypułek. Pokroić nożyczkami kuchennymi lub nożem na mniejsze kawałki, wymieszać z sosem pomidorowym lub bulionem, oregano, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz 1 – 2 łyżeczkami cukru. Powstały sos wylać do żaroodpornego naczynia, na wierzchu położyć nadziane muszle, dodać pokrojone kiełbaski, posypać resztą parmezanu, skropić 2 – 3 łyżami oliwy extra vergine i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 – 25 minut, aż potrawa zacznie bulgotać (można włączyć na chwilę opcję grilla jeśli lubimy zrumieniony i chrupiący makaron po brzegach). Posypać świeżą bazylią.

Kasza z pieczarkami

Składniki:

Kasza z pieczarkami

– ok. 500 g małych pieczarek
– 1 czubata szklanka kaszy gryczanej
– 2 średnie cebule
– 3 łyżki oleju
– 2-3 małe ogórki kiszone
– sól
– opcjonalnie natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Kaszę porządnie opłukać, wrzucić do garnka, zalać wodą (2,5 szklanki), zagotować, dodać niepełną płaską łyżeczkę soli i gotować pod przykryciem na niedużym ogniu do wchłonięcia wody. Na rozgrzanym na patelni oleju usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć na dużym ogniu aż puszczą i wchłoną sok i lekko się zarumienią, posypać szczyptą soli, wymieszać, wrzucić kaszę, podgrzewać chwilę mieszając, na koniec dodać pokrojone w dość drobną kostkę ogórki, gotować ok. 2 min. Przykryć na kilka minut. Dodatkowo można doprawić solą i pieprzem.

Leczo z fasolki szparagowej

Składniki:

Leczo z fasolki szparagowej


– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki mielonego świeżego rozmarynu i tymianku
– 1/2 puszki pomidorów krojonych z sokiem
– 30 dag zielonej fasolki szparagowej
– mała cukinia
– sól i pieprz do smaku
– słodka papryka i papryka chili

Przygotowanie:

Fasolkę zblanszować w osolonej wodzie (ok. 5 min.) Cebulę podsmażyć na oliwie. Posolić, dodać czosnek i zioła. Chwilkę posmażyć i dodać pomidory, fasolkę i pokrojoną cukinię. Posolić i doprawić papryką. Dusić na patelni ok. 10 min.  Można podawać na zimno lub gorąco.

Kurczak duszony z pieczarkami

Składniki:

Kurczak duszony z pieczarkami


– pierś kurczaka 1 sztuka
– pieczarki 15 sztuk
– cebula 1 sztuka
– bulion 1/2 szklanki
– śmietana 3 łyżki
– masło 2 łyżki
– sól do smaku
– pieprz do smaku
– natka pietruszki

Przygotowanie:


Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, dodać mięso i przesmażyć. Pieczarki umyć i pokroić na połówki. Dodać do mięsa i chwilę smażyć. Podlać bulionem i razem dusić. Cebulę obrać, pokroić w krążki i dodać do sosu.  Na koniec dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
Autor: beatkaa153

Kasza gryczana z warzywami na szybki obiad

Składniki:

Kasza gryczana z warzywami

– 2 szklanki kaszy gryczanej prażonej
– 4 szklanki bulionu
– 2 listki laurowe
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– sól
– pieprz
– łyżka cukru
– 4 łyżki masła
– po pół opakowania mrożonej marchewki, brukselki, fasolki

Przygotowanie:

Podsmażyć suchą kaszę na łyżce masła. Dodać listek, ziele angielskie. Zalać bulionem, zamieszać, przykryć i zmniejszyć ogień na minimalny. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Naczynie wstawić do piekarnika nastawionego na 80st. C i ogrzewać przez 20 minut. Ugotować oddzielnie w osolonej i osłodzonej wodzie lub w parowarze warzywa. Roztopić masło. Podawać gotową kaszę z warzywami, polaną masłem. Znakomicie smakuje z kefirem, jogurtem, barszczykiem lub sokiem warzywnym.

Fasolka szparagowa z mięsem i ryżem

Składniki:

Fasolka szparagowa z mięsem i ryżem

– 30 dag zielonej fasolki szparagowej
– 30 dag mięsa mielonego
– olej do smażenia
– przyprawa do mięsa mielonego
– sól
– czosnek granulowany
– ryż biały ekspresowy

Przygotowanie:

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Fasolkę przyciąć i zblanszować. Mięso wrzucić na patelnię i podsmażyć, z solą i przyprawami. Pod koniec smażenia dodać czosnek i fasolkę, razem poddusić ok. 5 min. Ryż wyłożyć na talerz, dodać fasolkę z mięsem.

zobacz też:

Łosoś z makaronem i bobem

Składniki:

Łosoś z makaronem i bobem

– 2 filety z łososia
– sok z cytryny
– sól i pieprz
– makaron typu spaghetti
– 4 ząbki czosnku
– 30 dag młodego bobu
– 1 płaska łyżeczka cukru
– 2 główki kopru włoskiego
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki śmietany
– pieprz kolorowy gruboziarnisty
– olej do smażenia

Przygotowanie:

Rybę pokropić cytryną, posypać solą i pieprzem. Bób ugotować, dodając cukier, a pod koniec sól (ok. 10 min., aby nie przegotować). Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Rybę usmażyć na oleju, na złoty kolor. Dodać 2 ząbki czosnku podczas smażenia. Bób odsączyć, dodać masło i 2 rozgniecione ząbki czosnku. Wyjąć rybę, do oleju dodać śmietanę, zagotować. Wrzucić makaron, wymieszać z sosem. Przełożyć na talerz, posypać pieprzem, udekorować tartym koprem włoskim.

Kurczak z pieczarkami i pomidorkami

Składniki:

Kurczak z pieczarkami i pomidorkami

– 2 piersi z kurczaka
– 1/2 łyżeczki soli
– 3 łyżki mąki
– 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła klarowanego
– szczypiorek
– 10 dag pieczarek
– 2 łyżki masła
– 60 ml białego wina
– 300 ml wywaru drobiowego
– 2 łyżki śmietany
– 1/2 łyżeczki musztardy
– pieprz czerwony grubo mielony
– makaron spaghetti
– pomidory z puszki lub świeże

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Piersi pokroić w poprzek,  lekko ubić tłuczkiem, posolić. Obtoczyć w mące i usmażyć na oleju lub maśle klarowanym. Pieczarki obrać i grubo pokroić, delikatnie podsmażyć na maśle. Podlać winem, odparować. Dodać bulion, musztardę, sól i pieprz i dusić ok. 10 min. Dodać pomidory z puszki lub sparzone i obrane ze skóry świeże pomidory, dusic kilka minut. Zaprawić śmietaną. Makaron i piersi przełożyć na talerz. Polać sosem z pieczarkami. Posypać szczypiorkiem i czerwonym pieprzem.

Zobacz również:

 

  1. Przepisy na obiad i kolacje naszych czytelników

  2. Blog – szybkie dania obiadowe i kolacje

  3. Co ugotować dziś na obiad – porady na forum

  4. Polecane konkursy z nagrodami!