Pomysł na szybki i smaczny obiad – domowy pyszny obiad!
Obiad to podstawa naszego codziennego menu, dlatego warto poznać kilka przepisów szybkich i łatwych, a jednocześnie bardzo smacznych. Oto przepisy naszych czytelniczek na szybki obiad, z których warto czerpać inspirację. Nie zawsze musimy spędzać w kuchni całych godzin. Najprostsze danie można wykonać z makaronu dodając gorący aromatyczny sos na bazie czosnku czy pomidorów. Klasyczny polski obiadek to jednak ziemniaczki lub kasza, kotlety i mięsa panierowane a do tego dodatki warzywne (mizeria czy sałata ze śmietaną lub surówki). Do picia serwujemy zwykle maślankę czy kefir lub zsiadłe mleko a w okresie letnim owocowy kompot ze świeżych sezonowych owoców (truskawek, wiśni, czereśni, jabłek itp).
Zapiekane ziemniaczki z mięsnymi kulkami
Składniki na ziemniaczki:
kg ziemniaków
1 cebula czosnkowa
czubata łyżka majonezu
przyprawa do ziemniaków
oregano
15 dag wędzonego boczku
czosnek jeśli lubicie
składniki na pulpeciki:
60 dag mielonego mięsa może być wieprzowo-wołowe lub z indyka
łyżka bułki tartej
czubata łyżeczka curry
sól, pieprz
odrobina chilli
pokrojona w kostkę papryka
jajko
natka pietruszki
dodatkowo: pomidorki koktajlowe lub brokuł lub marchewka baby
Ziemniaki kroimy w kawałki i nacinamy do połowy, mieszamy z majonezem, cebulą, przyprawami, dodajemy podsmażony boczek pokrojony w kostkę i czosnek, wykładamy na blachę.
Pulpeciki: z podanych składników wyrabiamy masę, lepimy malutkie kuleczki mokrą ręką, kładziemy na ziemniaki. Całość przykrywamy folią lub papierem do pieczenia i pieczemy około 50 minut, Posypujemy koperkiem i podajemy z upieczonymi warzywami i sosami.
uwaga: warzywa ja piekłam osobno w nasmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, ale można piec razem z ziemniakami. Mogą to być też warzywa mrożone (nie trzeba ich wcześniej odmrażać lub mieszanka warzyw).
Śmietanowa pierś z kurczaka z szalotką, cydrem podana z ryżem
składniki:
– szklanka cydru
– pierś z kurczaka
– pół szklanki śmietany 30 % (do wytrawnych potraw)
– duże jabłko
– 4 szalotki lub małe cebulki
– przyprawy: pieprz, sól
Przygotowanie: na maśle klarowanym lub oleju podsmaż szalotki pokrojone w piórka, dodaj pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i jabłko. Duś kilka minut, dopraw do smaku i dodaj cydr. Całość duś do miękkości, na koniec dodaj śmietankę. Danie można posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Kalafior zapiekany z serem
Składniki:
– 15 dag startego żółtego sera
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki tartej bułki
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– pęczek koperku- cukier
– sól
Przygotowanie:
Kurczak podsmażany z sezamem, imbirem i soją
Składniki na 2 porcje:
– 1 pierś z kurczaka
– 1 mała papryka czerwona, pokrojona w paski
– 1 mała papryka zielona, pokrojona w paski
– 3 cebule dymki, posiekane
– 1 mała papryczka chili, posiekana
– 1 szklanka słodkiego groszku
– 1/2 szklanki marynaty Kikkoman Teriyaki
– 1 gałązka selera naciowego
– 2 pieczarki, pokrojone w plasterki
– 1 ząbek czosnku, posiekany
– 1 łyżka oleju sezamowego
– 2 łyżki oleju roślinnego
Do ozdobienia:
– podsmażone ziarna sezamu
– szczypiorek
Przygotowanie:
Włożyć pokrojoną pierś z kurczaka do miski, obtoczyć w oleju sezamowym i pozostawić na 20 minut. Do woka nalać oleju roślinnego i podgrzać na dużym ogniu. Smażyć pierś z kurczaka przez 2-3 minuty do uzyskania złocistego koloru. Wyjąć mięso i położyć pod przykryciem. Do woka wrzucić pokrojony seler oraz papryki. następnie pieczarki, cebule dymki, chili, czosnek oraz słodki groszek. Podsmażać przez minutę lub dwie. Włożyć mięso kurczaka z powrotem do woka i wlać marynatę Kikkoman. Smażyć przez kolejne 3 do 4 minut aż warzywa zmiękną a mięso będzie gotowe.
Podawać z ryżem jaśminowym oraz podsmażonymi ziarnami sezamu.
Autor: Tree
Curry z kurczakiem
Składniki na 4 porcje:
-500g piersi z kurczaka
-2 cebule
-3 ząbki czosnku
-1 papryczka chili
-2 łyżki mielonej przyprawy curry
-garść natki pietruszki
-olej rzepakowy
—- —– —-
-200ml jogurtu naturalnego – dość gęstego
-sok z 1 limonki
-1 łyżka mielonego kuminu
-1 łyżka mielonej kurkumy
-1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub ostrej mielonej papryki)
-sól, pieprz czarny
—- —- —-
-400g ryżu
-1 łyżka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Obtaczamy w przyprawie curry i odstawiamy na min. 2 godziny. Po tym czasie przygotowujemy marynatę: mieszamy dokładnie jogurt z kuminem, kurkumą, pieprzem cayenne, szczyptą soli i czarnym pieprzem. Wyciskamy sok z limonki, ponownie mieszamy. Odstawiamy na ok. 30 minut w chłodne miejsce (nie do lodówki). Z papryczki chili usuwamy ziarenka i drobno siekamy. Czosnek również kroimy w drobną kostkę. Cebulę przekrajamy na pół i kroimy w pół talarki. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i szklimy cebulę. Potem dodajemy czosnek, za chwilę papryczkę chili. Krótko podsmażamy. Wrzucamy kurczaka w marynacie, smażymy do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając. W 120ml wody mieszamy mąkę kukurydzianą, wlewamy do kurczaka i gotujemy całość na małym ogniu jeszcze przez ok. 5 minut. Sos powinien być lekko gęsty. Jeśli to konieczne, solimy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wystarczy łyżka. Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Dekorujemy natką.
Autor: nena1911
Filet z indyka w sosie żurawinowym
Składniki:
-500 gram filetów z indyka
-100 gram suszonej żurawiny
-0,5 szklanki keczupu
-1 szklanka wody
-4 łyżki oliwy z oliwek
-5 łyżek mąki
-sól
-pieprz
-przyprawa typu vegeta
Przygotowanie:
Filety doprawiamy solą, pieprzem, vegetą i dodajemy 1 łyżkę oliwy. Tak przygotowane odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie. W garnku zagotowujemy wodę, na gotujący się wrzątek wrzucamy suszoną żurawinę i keczup i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu. Filety układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Pieczemy pod przykryciem 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C. Danie to najlepiej smakuje z ryżem.
Autor: ewasc7
Kurczak z pomarańczami i ze szpinakiem
Składniki:
-4 duże pomarańcze
-1/4 szklanki oliwy z oliwek
-2 łyżki octu winnego z ryżu i miodu
-1 i 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
-4 piersi z kurczaka, bez skóry
-1 mała czerwona cebula, pokrojona na półplasterki
-1 worek szpinaku
-2 łyżki migdałów w plasterkach
-tosty
Przygotowanie:
Wycisnąć sok z 1 pomarańczy (powinno być ½ szklanki). Wymieszać sok pomarańczowy, 3 łyżki oleju, 2 octu, miodu, sól i pieprz w małej misce. Odłożyć 4 łyżki. Przelać marynatę do dużego worka ziptop. Dodać kurczaka i marynować obracając, w temperaturze pokojowej przez 15 min. lub w lodówce przez 2 godz. Obrać pozostałe pomarańcze, podzielić na cząstki. Kurczaka wyjąć z marynaty i grillować 4 do 5 min. z każdej strony. Przełożyć na talerz i przykryć. Pozostały olej rozgrzać w patelni. Podsmażyć cebulę (ok. 1 min.), dodać odłożoną marynatę i gotować ok. 1 min. Zdjąć z ognia, dodać cząstki pomarańczy. Szpinak wymieszać w dużej misce z połową mieszanki pomarańczowej. Na szpinaku położyć pierś z kurczaka. Mięso polać pomarańczowym dipem i posypać migdałami.
Autor: milagro
Roladki schabowe z pieczarkami
składniki:
– 4 kotlety schabowe bez kości
– 2 duże pieczarki
– cebula
– jajko
– mąka
– jajko
– sól
– pieprz
– tymianek
– bułka tarta
– olej do smażenia
– sałata
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, posiekać drobno, cebulę również posiekać i razem z pieczarkami usmażyć na oleju, przyprawić solą i pieprzem a także tymiankiem. Mięso cieniutko rozbić, na nim przez środek ułożyć masę pieczarkową, zwinąć kotlety w bardzo cienkie rulony i spiąć wykałaczkami, obtoczyć roladki w mące a następnie w roztrzepanym jajku i bułce, smażyć na złoty kolor, układać na zielonych liściach sałaty i udekorować natką pietruszki.
Autor: rosie
Czatini z sezamowym kurczakiem i ostrym sosem
Składniki na 2 porcje:
– 1 pierś z kurczaka
– 1 mała papryka czerwona, pokrojona w paski
– 1 mała papryka zielona, pokrojona w paski
– 3 cebule dymki, posiekane
– 1 mała papryczka chili, posiekana
– 1 szklanka słodkiego groszku
– 1/2 szklanki marynaty Kikkoman Teriyaki
– 1 gałązka selera naciowego
– 2 pieczarki, pokrojone w plasterki
– 1 ząbek czosnku, posiekany
– 1 łyżka oleju sezamowego
– 2 łyżki oleju roślinnego
Do ozdobienia:
– podsmażone ziarna sezamu
– ryż jaśminowy
Przygotowanie:
Włożyć pokrojoną pierś z kurczaka do miski, obtoczyć w oleju sezamowym i pozostawić na 20 minut. Do woka nalać oleju roślinnego i podgrzać na dużym ogniu. Smażyć pierś z kurczaka przez 2-3 minuty do uzyskania złocistego koloru. Wyjąć mięso i położyć pod przykryciem. Do woka wrzucić pokrojony seler oraz papryki. następnie pieczarki, cebule dymki, chili, czosnek oraz słodki groszek. Podsmażać przez minutę lub dwie. Włożyć mięso kurczaka z powrotem do woka i wlać marynatę Kikkoman. Smażyć przez kolejne 3 do 4 minut aż warzywa zmiękną a mięso będzie gotowe.
Podawać z ryżem jaśminowym oraz podsmażonymi ziarnami sezamu.
Autor: Tree
Ryba w sezamie z warzywami
Składniki:
– cebula i czosnek
– por
– papryka
– brokuły
– olej
– pomidorki koktajlowe
– 600 gram filetów z ryby (u mnie sandacz lub halibut)
– łyżeczka soku z cytryny
– 4 łyżki kwaśnej śmietany
– 4 łyżki ziaren sezamu
– sól, pieprz
– zioła do dekoracji
Przygotowanie:
Warzywa podsmażyć na oleju (na końcu dodać pomidorki), doprawić do smaku. Dodać posiekany czosnek. Całość podlać bulionem, krótko podgotować na wolnym ogniu. Filety rybne skropić sokiem, oprószyć sola i pieprzem, natrzeć śmietaną i obsypać ziarnem sezamowym. Panierowaną rybę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zapiekać około 20 minut w gorącym piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Podawać na jarzynach.
Autor: Cynthia
Conchiglie Rigate z szafranem, kaparami i rodzynkami
Składniki:
-200 g makaronu Conchiglie Rigate
-3 łodygi selera
-oliwa z oliwek
-20 g orzeszków pinii
-20 g kaparów małych
-6 dużych zielonych oliwek
-Szczypta szafranu namoczonego w łyżce wody
-1 łyżeczka octu winnego
-50 g rodzynek
-20 g posiekanej pietruszki
-Starta skórka cytryny
-1 ząbek czosnku
-Sól, pieprz
-Parmezan
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta. Łodygę selera kroimy na małe kawałki i przesmażamy z posiekanym ząbkiem czosnku. Dodajemy kapary, oliwki, rodzynki i orzeszki pinii. Przesmażamy chwilę, a następnie dodajemy szafran wraz z wodą, w której się moczył oraz ocet winny. Dodajemy od razu makaron i dokładnie mieszamy. Całość posypujemy natką pietruszki i tartym serem.
Autor: Damian Dragański
Ryba po gruzińsku gotowana w ziołach
Składniki:
-80 dkg dowolnej białej ryby (filet)
-3 cebule
-2 ząbki czosnku
-1 szklanka posiekanego koperku, pietruszki, kolendry, estragonu, bazylii,
-gałązka selera naciowego i mięty
-szczypta szafranu
-2 łyżeczki cukru
-sól
-pieprz
-1 cytryna
Przygotowanie:
Filet rybny dokładnie myję, dzielę na porcje, wkładam do rondla, oprószam solą i pieprzem. Wlewam do rondla tyle wody, aby przykryła kawałki ryby. Dodaję do niej obraną i drobno posiekaną cebulę, dwa ząbki czosnku roztarte z solą, posiekaną zieleninę, szafran oraz do smaku cukier. Przykrywam rondel pokrywką i gotuję całość na niewielkim ogniu aż ryba będzie ugotowana (ok. 10-15 minut). Przed podaniem doprawiam danie rybne sokiem z cytryny i ewentualnie solą, posypuję całość posiekanym świeżym koperkiem. Podaję z plasterkiem cytryny i gałązką koperku.
Autor: ilka86
Jednopatelniowe curry pomidorowe z rybą na szybki obiad
składniki:
-40 dag filetu białej ryby – np. świeży filet z dorsza
– puszka krojonych pomidorów
– łyżka czerwonej, łagodnej pasty curry
– cebula
– 2 cm startego imbiru
– łyżka oliwy
– 2 łyżki śmietany 12 %
– łyżka mąki
– sól
– łyżka cukru brązowego
przygotowanie:
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć przez kilka minut pokrojoną cebulkę i starty imbir. Dodać dużą łyżkę czerwonej pasty curry i smażyć jeszcze 2 minuty. Obtoczyć pokrojoną rybę w mące i dorzucić na patelnię. Podsmażyć, delikatnie mieszając. Dodać zmiksowane pomidory z sokiem. Przykryć, dusić 10-15 minut, co jakiś czas ostrożnie mieszając. Przyprawić solą i cukrem. Dodać dwie łyżki śmietany, wymieszać i gotowe. Podawać z chlebkiem naan.
Autor: thegrooba
Cappellini a la marinara
Składniki:
-200 g makaronu Capellini Nidi
-Oliwa z oliwek
-Pół puszki pomidorów pelati
-150 g krewetek
-150 g fileta z dorsza lub halibuta
-25 g masła
-2 ząbki czosnku
-3 szalotki
-25 g natki pietruszki
-25 ml białego wina
-Sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. W tym czasie w garnku na oliwie przesmażamy posiekany czosnek i szalotki. Dodajemy krewetki, pokrojoną w kostkę rybę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy chwilę i dodajemy wino. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy. Zdejmujemy pokrywkę i chwilę gotujemy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i posiekaną natkę. Dodajemy ugotowany makaron i podajemy gorący.
Autor: Damian Dragański
Cannelloni z łososiem
Składniki:
-Makaron Cannelloni (1 op.)
-Surowy filet z łososia (300 g)
-Wędzony na zimno łosoś (50 g)
-Serek mascarpone (250 g)
-Siekany koper włoski (50 g)
-Siekana biała części pora (50 g)
-Kapary (2 łyżki)
-Sok z połowy cytryny
-Garść koperku
-Sól, pieprz
-Masło (3 łyżki)
-Mąka tortowa (3 łyżki)
-Mleko 2% (700 ml)
Przygotowanie:
Przy użyciu robota kuchennego lub ręcznego blendera ucieramy łososia pokrojonego w kostkę, wędzonego łososia, serek mascarpone, koper włoski, por, kapary oraz sok z cytryny na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekany koperek. Masę odstawiamy do lodówki by trochę zgęstniała. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy mąkę. Gdy lekko się przesmaży stopniowo dodajemy zimne mleko mieszając do momentu, aż zgęstnieje. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Rurki cannelloni obgotowujemy przez 2 minuty we wrzątku, następnie nadziewamy masą łososiową i przekładamy do wysmarowanej masłem formy do zapiekania. Gdy napełnimy wszystkie rurki całość zalewamy sosem beszamelowym. Całość zapiekamy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do momentu, aż beszamel lekko się zarumieni.
Autor: Damian Dragański
Zdrowe naleśniki z kaszy jaglanej
Składniki:
-1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
-1 szklanka mleka (lub wody + 4 łyżki mleka w proszku)
-1 jajko
-8 łyżek skrobi kukurydzianej
-1/2 łyżeczki sody
-2-3 łyżeczki stewii w proszku (lub trochę więcej cukru trzcinowego)
-3-4 łyżki oleju
-olejek waniliowy
-dodatek: dowolny dżem lub owoc
-olej do smażenia
Przygotowanie:
Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną wrzuciłam do blendera, dodałam pozostałe składniki i zmiksowałam. Masa powinna być gęstsza od naleśnikowej. Do smażenia pierwszej partii naleśników/placków użyłam oleju, do kolejnych można dodać tylko trochę lub spróbować smażyć bez oleju. Ja smażyłam bez oleju.
Autor: Modnamona
Zapiekanka z trzech serów z ziemniakami
Składniki:
-80 dag małych ziemniaków (najlepiej podobnej wielkości, wtedy łatwiej je ugotujesz)
-20 dag miękkiego sera typu feta
-2/3 szklanki śmietany kremówki
-1 jajko
-8-10 cienkich plasterków chudego wędzonego boczku
-5 dag sera pleśniowego
-5 dag sera żółtego
-Suszone zioła: szałwia, rozmaryn i oregano
-Sól
-Mielone biały pieprz
-Olej do posmarowania formy
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz. Włóż do posolonego wrzątku. Gotuj około 10 minut. Następnie odcedź, osącz, a kiedy przestygną, potnij je w niezbyt grube plasterki lub utłucz. Żaroodporną formę cienko posmaruj olejem. Brzegi formy wyłóż kilkoma plasterkami boczku. Fetę przełóż do miseczki. Dodaj do niej śmietanę oraz jajko. Dokładnie utrzyj. Dosyp po szczypcie suszonej szałwii, rozmarynu i oregano. Przypraw solą oraz pieprzem. Przemieszaj. Ser żółty zetrzyj na tarce, ser pleśniowy drobno pokrój. W formie kładź plastry ziemniaków, każdą warstwę cienko smarując masą z fety. Wierzch posyp serem żółtym oraz pleśniowym. Przykryj resztą boczku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz 15 minut. Po upieczeniu wybij z formy i posyp oregano.
Autor: plomien
Cukinia w sosie pomidorowym zapiekana z białym ryżem
Składniki:
-1 szklanka ugotowanego Ryżu Białego Długoziarnistego Halina,
-1 łyżka masła,
-średnia cebula,
-1 cukinia (ok. 70-80 dag),
-6 kawałków suszonych pomidorów,
– 1/2 szklanki startego żółtego sera,
-sól, pieprz,
-łyżka masła do naczynia żaroodpornego,
-sos pomidorowy,
-czosnek,
-zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
Rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę i chwilę podsmażać. Cukinię obrać i, po usunięciu pestek, zetrzeć na tarce, odsączyć z nadmiaru soku. Pomidory pokroić w paseczki. Ugotowany ryż wymieszać z cukinią, pomidorami i podsmażoną cebulą, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami do smaku. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, zalać sosem pomidorowym, posypać startym serem. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Autor: KMC PR
Rozgrzewająca zapiekanka z dodatkiem imbiru
Składniki:
-400g makaronu świderki lub innego
-puszka groszku
-puszka kukurydzy
-duży por
-4 łyżki koncentratu pomidorowego
-20 dag sera żółtego
-20 dag wędliny drobiowej
-200 ml śmietany 12%
-2 łyżki lubczyku
-pół łyżeczki startego korzenia imbiru
Przygotowanie
Makaron ugotować na półtwardo, wymieszać z koncentratem. Dodać odsączone z zalewy groszek i kukurydzę oraz pokrojonego w półplastry pora. Połowę makaronu ułożyć w natłuszczonej blaszce, posypać połową pokrojonej w kostkę wędliny i połową utartego na grubej tarce sera. Posypać lubczykiem. Tak samo uczynić z drugą połową składników. Polać równomiernie śmietaną wymieszaną ze startym imbirem. Zapiekać ok. 20 minut.
Autor: Margaretkaw
Ryżowa zapiekanka z serem
Składniki
-4 szklanki gotowanego ryżu
-1 1 / 2 szklanki startego sera
-1 1 / 2 szklanki ziaren kukurydzy, mrożonej lub w puszkach
-2 / 3 szklanki mleka
-1 / 2 szklanki śmietany
-1 / 2 szklanki drobno pokrojone zielonej cebulki
-1 słoik czerwonej papryki, odsączone, wysuszone i pokrojone w kostkę
-1 jalapeno bez nasion, zmielona, opcjonalnie
-Sól i pieprz cayenne
-Papryka, do posypania
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Połącz wszystkie składniki w dużej misce (zostawiając 3 łyżki sera). Posyp odłożonym serem i papryką. Piecz ok 25 do 30 minut. Podawaj.
Autor: Rachela
Dyniowe Tagliatelle z Cheddarem
Składniki:
Przygotowanie:
Zapiekanka z brokułami
Składniki:
– 4 ziemniaki
– 500 g brokułów
– sól, pieprz
– 4 filety z kurczaka
– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżka mąki
– 250 ml białego wytrawnego wina
– 250 ml bulionu drobiowego
– 200 g śmietany
– 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
– 1/2 łyżeczki cukru
– 75 goudy
Przygotowanie:
Bigos z młodej kapusty
Składniki:
Przygotowanie:
Autor: czekoladka
zobacz też:
Makaron z kalafiorem
Składniki:
– 100 g piersi z kurczaka, pokrojonej w paseczki
– pół małej cukini
– 1/3 główki kalafiora, podzielonej na małe różyczki
– odrobina oleju
– kolendra
– słodka papryka, pieprz, sól
– łyżeczka masła
– ser cheddar (lub inny)
Przygotowanie:
Pizza, która się zawsze udaje
Autor: Justyna
Kotlety z kalafiora
Składniki:
– 1 kalafior
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka śmietany
– 1 jajko,
– bułka tarta,
– sól , pieprz
Przygotowanie:
zobacz też:
Filety z kurczaka po hiszpańsku z ryżem
Składniki:
– łyżka czosnku w proszku
– łyżka papryki w proszku
– łyżka pieprzu
– łyżka wegety
Potrawka:
– 0,5 kostki masła
– 2 cebule
– 15 dag szynki
– 3 ząbki czosnku
– puszka pomidorów
– wegeta
– pieprz
– papryka w proszku
– 3 woreczki ryżu
– 1 puszka kukurydzy
– 1 duża czerwona papryka
– 1 kg filetu z kurczaka
Przygotowanie:
Autor: wiola333
Zapiekanka cebulowa
Składniki:
– 1 kg cebuli
– 60 g masła
– 2 kg ziemniaków
– 2 śmietanki
– sól
– starta gałka muszkatołowa
– 100 g tartego sera żółtego
– masło
Przygotowanie:
zobacz też:
|
Różne dania z makaronu – pomysłowe przepisy |
Ryż z grzybami
Składniki:
– 1/2 kostki masła
– 5 filiżanek gotowanego ryżu białego
– sos sojowy do smaku
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 1/2 szklanki cebulki dymki, pokrojonej w plasterki
Przygotowanie:
Zapiekanka makaronowo-pomidorowa
Składniki:
– dowolny makaron
– 150 g serka ricotta (twarożku)
– 2 pełne łyżki mascarpone
– 1/3 szklanki tartego parmezanu
– 1 małe białko jaja
Sos pomidorowy:
– 1/2 szklanki sosu pomidorowego (przecieru, passaty) lub bulionu
– 1 łyżeczka suszonego oregano lub suszonej bazylii
– sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, cukier
– świeża bazylia
– oliwa extra vergine do polania
Przygotowanie:
Kasza z pieczarkami
Składniki:
Przygotowanie:
Leczo z fasolki szparagowej
Składniki:
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki mielonego świeżego rozmarynu i tymianku
– 1/2 puszki pomidorów krojonych z sokiem
– 30 dag zielonej fasolki szparagowej
– mała cukinia
– sól i pieprz do smaku
– słodka papryka i papryka chili
Przygotowanie:
Kurczak duszony z pieczarkami
Składniki:
– pierś kurczaka 1 sztuka
– pieczarki 15 sztuk
– cebula 1 sztuka
– bulion 1/2 szklanki
– śmietana 3 łyżki
– masło 2 łyżki
– sól do smaku
– pieprz do smaku
– natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, dodać mięso i przesmażyć. Pieczarki umyć i pokroić na połówki. Dodać do mięsa i chwilę smażyć. Podlać bulionem i razem dusić. Cebulę obrać, pokroić w krążki i dodać do sosu. Na koniec dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
Kasza gryczana z warzywami na szybki obiad
Składniki:
– 4 szklanki bulionu
– 2 listki laurowe
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– sól
– pieprz
– łyżka cukru
– 4 łyżki masła
– po pół opakowania mrożonej marchewki, brukselki, fasolki
Przygotowanie:
Fasolka szparagowa z mięsem i ryżem
Składniki:
– 30 dag mięsa mielonego
– olej do smażenia
– przyprawa do mięsa mielonego
– sól
– czosnek granulowany
– ryż biały ekspresowy
Przygotowanie:
zobacz też:
Łosoś z makaronem i bobem
Składniki:
– sok z cytryny
– sól i pieprz
– makaron typu spaghetti
– 4 ząbki czosnku
– 30 dag młodego bobu
– 1 płaska łyżeczka cukru
– 2 główki kopru włoskiego
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki śmietany
– pieprz kolorowy gruboziarnisty
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Kurczak z pieczarkami i pomidorkami
Składniki:
– 1/2 łyżeczki soli
– 3 łyżki mąki
– 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła klarowanego
– szczypiorek
– 10 dag pieczarek
– 2 łyżki masła
– 60 ml białego wina
– 300 ml wywaru drobiowego
– 2 łyżki śmietany
– 1/2 łyżeczki musztardy
– pieprz czerwony grubo mielony
– makaron spaghetti
Przygotowanie:
Zobacz również: