Pomidorówka z zagęszczonego soku

29 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo mi smakuje taka pomidorówka .

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 30 dag wieprzowiny z kostką ( kostka schabowa z mięsem , kawałek żeberka itp. )
  • 30 dag wołowiny rosołowej
  • 1/2 litra zagęszczonego soku pomidorowego ( kupuję soki włoskie )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera ( wielkości pietruszki )
  • 1/3 pora
  • 1 kostka bulionu cielęcego
  • 1 litr wody
  • pieprz mielony
  • sól
  • cukier
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki maki
  • natka pietruszki

Mięso, obrane warzywa, kostkę bulionową  zalać wodą . Zagotować ( można odszumować ) i gotować na małym gazie ok 1,5 godziny. Wyjąć mięso i jarzyny .Wlać sok do wywaru. Zagotować. Zagęścić wlewając do zupy rozrobioną w zimnej wodzie ( ok 1/2 szklanki ) mąkę – zagotować. Doprawić do smaku solą , pieprzem , cukrem i maggi .

Podawać z makaronem ( najlepiej cienkim ale wybór zależy od gustu ) , ryżem lub lanymi kluskami posypana natka pietruszki. Śmietankę podać osobno tak by każdy dolał sobie na talerzu .

Warzywa z zupy można użyć na sałatkę, a obrane mięso na pierogi, naleśniki z mięsem lub krokiety.

file1293608093