Pomidorówka z zagęszczonego soku
Artykuł zewnętrzny
Bardzo mi smakuje taka pomidorówka .
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 30 dag wieprzowiny z kostką ( kostka schabowa z mięsem , kawałek żeberka itp. )
- 30 dag wołowiny rosołowej
- 1/2 litra zagęszczonego soku pomidorowego ( kupuję soki włoskie )
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera ( wielkości pietruszki )
- 1/3 pora
- 1 kostka bulionu cielęcego
- 1 litr wody
- pieprz mielony
- sól
- cukier
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 3 łyżki maki
- natka pietruszki
Mięso, obrane warzywa, kostkę bulionową zalać wodą . Zagotować ( można odszumować ) i gotować na małym gazie ok 1,5 godziny. Wyjąć mięso i jarzyny .Wlać sok do wywaru. Zagotować. Zagęścić wlewając do zupy rozrobioną w zimnej wodzie ( ok 1/2 szklanki ) mąkę – zagotować. Doprawić do smaku solą , pieprzem , cukrem i maggi .
Podawać z makaronem ( najlepiej cienkim ale wybór zależy od gustu ) , ryżem lub lanymi kluskami posypana natka pietruszki. Śmietankę podać osobno tak by każdy dolał sobie na talerzu .
Warzywa z zupy można użyć na sałatkę, a obrane mięso na pierogi, naleśniki z mięsem lub krokiety.