Pomidorówka z zagęszczonego soku

29 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo mi smakuje taka pomidorówka .

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 30 dag wieprzowiny z kostką ( kostka schabowa z mięsem , kawałek żeberka itp. )
  • 30 dag wołowiny rosołowej
  • 1/2 litra zagęszczonego soku pomidorowego ( kupuję soki włoskie )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera ( wielkości pietruszki )
  • 1/3 pora
  • 1 kostka bulionu cielęcego
  • 1 litr wody
  • pieprz mielony
  • sól
  • cukier
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki maki
  • natka pietruszki

Mięso, obrane warzywa, kostkę bulionową  zalać wodą . Zagotować ( można odszumować ) i gotować na małym gazie ok 1,5 godziny. Wyjąć mięso i jarzyny .Wlać sok do wywaru. Zagotować. Zagęścić wlewając do zupy rozrobioną w zimnej wodzie ( ok 1/2 szklanki ) mąkę – zagotować. Doprawić do smaku solą , pieprzem , cukrem i maggi .

Podawać z makaronem ( najlepiej cienkim ale wybór zależy od gustu ) , ryżem lub lanymi kluskami posypana natka pietruszki. Śmietankę podać osobno tak by każdy dolał sobie na talerzu .

Warzywa z zupy można użyć na sałatkę, a obrane mięso na pierogi, naleśniki z mięsem lub krokiety.

file1293608093



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Największe błędy ślubnych stylizacj…
Ja widziałam niedopasowaną suknię do figury, młoda wyglądała jak opięty baleronik, no ale spełniła...
Gophering - zmora randkowiczów
Częste zjawisko, sama je widziałam - tzn. tej osoby już więcej nie widziałam :D
Salon fryzjerski w Poznaniu - gdzie…
Sama jeżdżę 35 km do mojej fryzjerki, ale to jedyna, co umie ułożyć moje...
Nadmierne poczucie odpowiedzialnośc…
To męczące, nie można wtedy zdać się na innych, tylko samemu się wszystkim zajmujesz...