Pomidorowe kremowe spaghetti a’la carbonara. Idealne danie na romantyczną kolację
Lekkie, mocno kremowe, pomidorowe spaghetti to nasza propozycja na romantyczną kolację. Sekretem i kluczem udanej potrawy jest zastosowanie w tym przypadku żółtek, które powodują tę aksamitność i subtelność smaku. Zainspirowaliśmy się włoskimi smakami i właśnie takim dodatkiem do klasycznego spaghetti.
To typowo włoskie danie często króluje na stołach podczas randkowych spotkań. W związku z tym, że wiele osób uwielbia carbonarę, pokusiliśmy się o lekką wariację na ten temta i stworzenie pomidorowej wersji tego dania. To wariacja na temat spaghetti, ale bardzo udana i niezwykle smaczna.
Aby romantyczna kolacja miała odpowiednią oprawę warto zadbać o takie dodatki jak świeże kwiaty, które obecnie są dostępne w wielu dyskontach przez cały rok, ale też klimatyczne świece (najlepiej o delikatnych i naturalnych zapachach np, sojowe).
Pomieszczenie na randkę warto dokładnie uprzątnąć, a na stole położyć świeży obrus lub eleganckie podkładki pod talerze. Świetnym i praktycznym dodatkiem będą kolorowe serwetki, eleganckie sztućce i zastawa przeznaczona na tak wyjątkowe okazje. Podczas kolacji warto pokusić się o stworzenie miłej atmosfery za pomocy wpadającej w ucho lirycznej muzyki lub jazzu. Po takim posiłku trzeba też zatroszczyć się o dalszy ciąg programu, czyli dobre kino, które będziecie oglądać wtulenie w siebie pod ciepłym, pluszowym kocykiem. Lubicie tak spędzane jesienne wieczory? Jeśli tak, to koniecznie poznajcie przepis na to spaghetti, które robi się bardzo szybko, jest bardzo proste w wykonaniu a dodatkowo nie pochłonie potrzebnej Wam energii na dalszy ciąg wieczoru…
Kremowe spaghetti na sposób włoski przepis
składniki:
200 gram makaronu spaghetti
2 ząbki czosnku
papryczka chili świeża
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4puszka pomidorów z puszki
2 żółtka
3 łyżki startego parmezanu
pęczek natki pietruszki
dwie łyżki oliwy
pieprz, sól, papryka słodka
Makaron gotujemy, odcedzamy, ale pozostawiamy w garnku nieco wody na dnie. Kroimy czosnek drobno i chili, smażymy chwilkę na oliwie, dodajemy koncentrat i pomidory z puszki, cały sos gotujemy około 10 minut, doprawiamy do smaku. W osobnej misce mieszamy żółtka z parmezanem. Do pomidorowego sosu dodajemy starty ser z żółtkami, mieszamy i posypujemy natką.