Pomidorowe kremowe spaghetti a’la carbonara. Idealne danie na romantyczną kolację

27 listopada 2024, dodał: Małgorzata Kopeć

Lekkie, mocno kremowe, pomidorowe spaghetti to nasza propozycja na romantyczną kolację. Sekretem i kluczem udanej potrawy jest zastosowanie w tym przypadku żółtek, które powodują tę aksamitność i subtelność smaku. Zainspirowaliśmy się włoskimi smakami i właśnie takim dodatkiem do klasycznego spaghetti.

To typowo włoskie danie często króluje na stołach podczas randkowych spotkań. W związku z tym, że wiele osób uwielbia carbonarę, pokusiliśmy się o lekką wariację na ten temta i stworzenie pomidorowej wersji tego dania. To wariacja na temat spaghetti, ale bardzo udana i niezwykle smaczna.

Aby romantyczna kolacja miała odpowiednią oprawę warto zadbać o takie dodatki jak świeże kwiaty, które obecnie są dostępne w wielu dyskontach przez cały rok, ale też klimatyczne świece (najlepiej o delikatnych i naturalnych zapachach np, sojowe).

pomidorowe spaghetti a'la carbonara

Pomieszczenie na randkę warto dokładnie uprzątnąć, a na stole położyć świeży obrus lub eleganckie podkładki pod talerze. Świetnym i praktycznym dodatkiem będą kolorowe serwetki, eleganckie sztućce i zastawa przeznaczona na tak wyjątkowe okazje. Podczas kolacji warto pokusić się o stworzenie miłej atmosfery za pomocy wpadającej w ucho lirycznej muzyki lub jazzu. Po takim posiłku trzeba też zatroszczyć się o dalszy ciąg programu, czyli dobre kino, które będziecie oglądać wtulenie w siebie pod ciepłym, pluszowym kocykiem. Lubicie tak spędzane jesienne wieczory? Jeśli tak, to koniecznie poznajcie przepis na to spaghetti, które robi się bardzo szybko, jest bardzo proste w wykonaniu a dodatkowo nie pochłonie potrzebnej Wam energii na dalszy ciąg wieczoru…

Kremowe spaghetti na sposób włoski przepis

składniki:

200 gram makaronu spaghetti

2 ząbki czosnku

papryczka chili świeża

2 łyżki koncentratu pomidorowego

4puszka pomidorów z puszki

2 żółtka

3 łyżki startego parmezanu

pęczek natki pietruszki

dwie łyżki oliwy

pieprz, sól, papryka słodka

Makaron gotujemy, odcedzamy, ale pozostawiamy w garnku nieco wody na dnie. Kroimy czosnek drobno i chili, smażymy chwilkę na oliwie, dodajemy koncentrat i pomidory z puszki, cały sos gotujemy około 10 minut, doprawiamy do smaku. W osobnej misce mieszamy żółtka z parmezanem. Do pomidorowego sosu dodajemy starty ser z żółtkami, mieszamy i posypujemy natką.



FORUM - bieżące dyskusje

Promo szop
Szukam właśnie wyprzedaży na dekoracje do domu w stylu vintage...
Usuwanie migdałków
Każdy zabieg to ingerencja w ciało, jeśli da się je wylczyć to nie radzę usuwać.
muszka do garnituru
Nie ma to jak krawat, zwłaszcza na ślubie. Muszka to teatralny rekwizyt dla mnie.