Pomidorowa z Tampico
Składniki
3 spore garście dość drobnego makaronu (u nas były dinozaury :) )
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 l passaty
1 duża cebula
mała zielona papryczka chilli (albo 1/2 dużej)
sok z 2 limonek
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta papryki wędzonej ostrej
1/3 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry mielonej
1/3 łyżeczki Garam Masala
1/3 łyżeczki kozieradki
sól, pieprz
Przygotowanie
Rozgrzać na patelni olej, dodać makaron i smażyć 10 minut, co chwila mieszając. W międzyczasie wstawić w garnku 1 l osolonej wody. Gdy makaron będzie gotowy przełożyć go do gotującej się wody, wraz z olejem na którym się podsmażał. Teraz można wlać passatę, pokroić drobno cebulę oraz papryczkę i dodać do garnka. Gotować około 15 minut, co jakiś czas mieszając, aby makaron nie przywarł do garnka. Po tym dodać przyprawy i sok z limonek, gotować jeszcze 5-10 minut.
Po więcej moich przepisów zapraszam na jemy.ekolokalnie.pl