Pomidorowa na skrzydłach
Artykuł zewnętrzny
* marchewka 2 szt.
* pietruszka 1 szt.
* liść laurowy 2 szt.
* lubczyk liście 2 szt.
* ziemniaki 6 szt.
* sól do smaku
* pieprz czarny ziarnisty 4 szt.
* seler 2 dag
* skrzydło indycze 1 szt.
* cebula 1/2 szt.
* woda 1,5 litra
* śmietana wg gustu
* koncentrat pomidorowy 190 gram
* natka pietruszki 1 łyżka
* cukier do smaku
Skrzydło myjemy obcinamy lotkę gotujemy z warzywami. Warzywa czyścimy, myjemy. Kroimy na plasterki dodajemy do wywaru. Dodajemy liść laurowy, angielskie ziele, cebulę solimy do smaku. Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy posiekany lub suchy lubczyk. Wlewamy koncentrat pomidorowy. Zupę gotujemy jeszcze chwilkę, zaprawiamy śmietaną, posypujemy zieloną natką jak kto woli. Doprawiamy do smaku cukrem.