Pomidory drobnoowocowe, powszechnie nazywane koktajlowymi to pomidory o drobnych owocach, coraz częściej uprawiane w ogrodach i na balkonach. Kiedy pojawią się na stole, zawsze zapewniają ucztę nie tylko dla podniebienia, ale również dla oczu. Hodowcy prześcigają się w tworzeniu nowych, ciekawych odmian. To doskonały dodatek i estetyczna dekoracja wielu potraw.
Pomidorki cherry można jadać zarówno na surowo, jak i duszone, gotowane, podsmażone czy upieczone. Wśród przepisów na dania z pomidorkami koktajlowymi znajdziecie przede wszystkim mnóstwo pomysłów na fantazyjne sałatki i przystawki z pomidorkami cherry, a także smakowite pizzerinki, tartę, zapiekankę oraz fantazje makaronowe o intensywnym smaku pomidorowym. Natomiast jeżeli chcesz rozpocząć dzień od dobrego śniadania, sprawdź przepis na jajka z pomidorkami koktajlowymi. Na pyszne przekąski polecamy włoskie dania z pomidorkami cherry, suto doprawione bazylią np: szaszłyczki z pomidorków, mozzarelli, przekładane liśćmi bazylii..
Przygotowanie:
Wymieszać skórkę (około 2 łyżeczki) i sok (około 3 łyżki) z cytryny, pomidory, olej, szczypiorek, czosnek, sól i 1/2 łyżeczki pieprzu. Ugotować makaron linguine według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić makaron i wrzucić do garnka, podgrzewać na średnim ogniu, dodać mieszankę pomidorową i wymieszać. Dodać rukolę i wymieszać. Podawać posypane parmezanem i dodatkowo pieprzem.
Pomidorki z makaronem orzo po grecku
Składniki:
– 1 i 1/4 filiżanki makaronu orzo
– ser feta, pokrojony w kostkę lub grubo rozdrobniony – 1 szklanka posiekanych pomidorów koktajlowych roma
– 1/2 szklanki drylowanych oliwek kalamata
– 1 łyżka świeżej bazylii
– 1 łyżka świeżej natki pietruszki
– 1/3 szklanki oliwy z oliwek
– 3 łyżki soku z cytryny
– 1 mały ząbek czosnku, zmielony
– 1/2 łyżeczki świeżego oregano
– sól i pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
Ugotować makaron orzo według wskazówek na opakowaniu, odcedzić przepłukać zimną wodą. Schłodzić makaron w lodówce (przez 1 do 2 godzin). Dodać ser feta, pomidory, oliwki, bazylię i pietruszkę, wymieszać. Wymieszać razem oliwę, sok z cytryny, czosnek i oregano. Wlać do mieszaniny makaronu, doprawić do smaku solą i zmielonym czarnym pieprzem.
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej i masło, dodać cebulę, brązowy cukier i 3/4 łyżeczki soli. Przykryć i gotować przez 10 do 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, ostrożnie dodać ocet. Wymieszać z oregano. Przenieść mieszaninę z patelni do miski i odstawić. Pomidory podpiec w piekarniku lub na patelni. Wymieszać z cebulą. Wymieszać mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i 1/4 łyżeczki soli. Wyrobić ciasto dodając masło, ser i mleko.
Ostrożnie kłaść ciasto na mieszaninie pomidorowej. Piec około 20 minut. Podawać ciepłe.
Przygotowanie:
Pokropić dynię 1 łyżką oliwy z oliwek. Posypać solą i pieprzem. Umieścić połówki dyni, przeciętym bokiem na dół, w dużym naczyniu do pieczenia. Nakłuć skórę widelcem. Piec, przez 30 do 40 minut (do miękkości). Umieścić pomidorki w dużej misce, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, czosnek i sól do smaku, dobrze wymieszać. Włożyć mieszaninę pomidorową w naczyniu do pieczenia i piec w piekarniku z dynią przez 20 minut. Doprowadzić do wrzenia bulion z kurczaka, dodać cebulę, gotować około 3 minut. Zdjąć z ognia, dodać pieczone pomidory z cebulą. Delikatnie docisnąć pomidory aby wypłynął sok. Dodać ser mozzarella, bazylię i miętę, dobrze wymieszać. Widelcem wyjąć miąższ z dyni, polać mieszaniną pomidorową i posypać parmezanem.
Pizza wegetariańska
Składniki:
– 1 duża cebula, grubo posiekana – 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1/4 łyżeczki soli
– razowe ciasto na pizzę
– sos pomidorowy lub sos do pizzy
– 1 duży ząbek czosnku, zmielony
– 2 szklanki tartego sera mozzarella
– 1/2 szklanki rozdrobnionego żółtego sera
– 1/2 szklanki drobno rozdrobnionej cukinii
– 1/2 szklanki rozdrobnionej marchewki
– czerwone i żółte pomidorki
– 1 łyżka świeżej bazylii
Przygotowanie:
Wymieszać razem cebulę, oliwę i sól. Podsmażyć lub podpiec na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu. Upiec ciasto do pizzy. Wyjąć z piekarnika. Rozprowadzić równomiernie sos pomidorowy, posypać czosnkiem. Posypać serem. Położyć pieczoną cebulę, żółty ser, cukinię i marchewkę. Ułożyć połówki pomidorków na wierzchu, posypać bazylią.
Piec przez 8 do 10 minut.
Przygotowanie:
Stopić masło na małym ogniu, dodać pomidory i cukinię. Gotować przez 5 do 7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż pomidory zaczynają tracić okrągły kształt, zdjąć z ognia. Grzanki wsypać do naczynia do pieczenia wysmarowanego masłem, polać połową mieszanki z cukinią i połową sera. Powtórzyć warstwy z pozostałych grzanek, cukinii, pomidorków i sera. Wymieszać jajka, mleko, pietruszkę, bazylię, szczypiorek, czosnek sól i pieprz. Ostrożnie wlać mieszaninę do naczynia z grzankami. Delikatnie docisnąć. Przykryć i schłodzić przez 2 godziny. Rozgrzać piekarnik, piec przez 50 do 65 minut. Odstawić na 10 minut przed podaniem.
Przygotowanie:
Wymieszać masło, olej, oregano, rozmaryn, czosnek, paprykę, 1/2 łyżeczki soli i czarny pieprz. Bardzo delikatnie posmarować kromki chleba mieszanką masła. Posypać obie strony steków solą i pieprzem. Grillować steki na ruszcie przewracając. W ciągu ostatnich 2 do 3 minut grillowania steków, położyć chleb na grillu obok mięsa. Wyjąć steki, owinąć folią i odstawić na około 6 minut. Rozgrzać patelnię, dodać pozostałą mieszankę ziołową i pomidory. Gotować i mieszać około 4 do 6 minut. Zrobić kanapki.
Przygotowanie:
Ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić makaron, opłukać zimną wodą i osuszyć ponownie.
Wymieszać szpinak, bazylię, czosnek, ser, sól i pieprz. Dodać olej i wodę i wymieszać na pastę. Wymieszać majonez z pastą szpinakową. Dodać do makaronu i wymieszać. Schłodzić przez co najmniej 4 godziny. Przed podaniem sałatkę posypać pomidorkami i prażonymi orzeszkami pinii.
Przygotowanie:
Wymieszać ciepły sos pomidorowy z winem, gotować przez 2 minuty. Dodać śmietanę i przekrojone pomidory – podgrzewać do 5 minut. Dodać bazylię i oregano. Ugotować makaron. Podawać z kluskami i ulubioną surówką, posypane pozostałymi pomidorkami.
Szparagi z pomidorkami
Składniki:
– 2 pęczki szparagów
– pomidory cherry
– ¼ szklanki parmezanu
– sól i pieprz do smaku
– ½ szklanki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik, nasmarować naczynie do pieczenia. Włożyć szparagi i dodać połówki pomidorków. Piec przez około 15 minut, aż szparagi zmiękną. Ocet balsamiczny gotować na średnim ogniu przez około 15 do 20 minut. Polać szparagi i pomidory i podawać na ciepło posypane parmezanem.
Kurczak z pomidorkami
Składniki:
– 4 filety z ud kurczaka – ½ łyżki oliwy z oliwek
– 1 puszka pomidorów
– pomidorki cherry
– 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki
– ½ filiżanki sera mozzarella, tarty
– sól i pieprz
Sos włoski:
– 2 łyżki świeżych liści tymianku lub pociętych liści oregano (lub 1 łyżka suszonych)
– 1 łyżka posiekanych liści rozmarynu
– 2 ząbki czosnku, zmielone
– 3 łyżki czerwonego wina lub białego octu winnego
– 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– ½ łyżeczki soli
– pieprz czarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Podgotować ziemniaki, posypać odrobiną soli i pieprzu. Doprawić kurczaka solą i pieprzem. Rozgrzać ½ łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć kurczaka – około 3 minuty z każdej strony. Zdjąć patelnię z ognia i wylać nadmiar tłuszczu. Dodać ziemniaki i zalać pomidorami. Doprawić szczyptą soli i pieprzu i skropić sosem włoskim. Położyć pomidory koktajlowe na wierzchu i piec przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać serem, a następnie piec przez kolejne 5 minut, aż ser się rozpuści. Odstawić na 5 do 10 minut przed podaniem.
Przygotowanie:
Wypełnić szeroki rondel do jednej trzeciej pojemności wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodać brokuły i gotować przez 2 minuty. Dodać pomidory i gotować przez 30 sekund. Wyjąć szczypcami lub łyżką cedzakową i ugotować jajka. Podzielić podpłomyki pomiędzy dwa talerze, dodać brokuły i pomidory. Jajka wyjąć łyżką cedzakową i położyć na wierzchu. Posypać nasionami i skropić olejem. Doprawić odrobiną pieprzu i chili.
Kuskus z pomidorkami
Składniki:
– 12 pomidorków – 1 łyżka harissa
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– cebula
– 4 łyżki jogurtu greckiego
– 1 łyżka pasty tahini
– 1 ząbek czosnku, zgnieciony
– 200 g kuskus
– kilka listków mięty
– pół pęczka zielonej pietruszki
– 50 g prażonych płatków migdałów
– 400 g ciecierzycy
Przygotowanie:
Do naczynia żaroodpornego wrzucić pomidory, harissa i 2 łyżki oleju. Piec przez 40-45 minut. Rozgrzać pozostały olej na dużej patelni, podsmażyć pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. W misce wymieszać jogurt, tahini i czosnek z przyprawami. Wsypać kuskus do dużej miski. Zalać 400 ml wrzącej wody. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 10 minut. Widelcem wymieszać zioła, migdały, ciecierzycę i pół cebuli. Podawać z sosem jogurtowym.
Pomidorki ze szparagami
Składniki:
– szparagi – pomidorki koktajlowe w różnych kolorach
– 1/2 szklanki rozdrobnionego sera gorgonzola
– 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
– 1 szklanka pokrojonych liści bazylii
– 1/4 szklanki oliwy extra virgin oil
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 2 łyżeczki musztardy Dijon
– 1/2 łyżeczki soli koszernej
– 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Ugotować szparagi w dużym garnku w osolonej wodzie (2 minuty). Wyjąć i przepłukać zimną wodą. Wymieszać szparagi z pozostałymi składnikami w dużej misce. Podawać na zimno.