Pomarańczowe jajeczka z zieloną niespodzianką

28 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

6 jajek bio ekologiczne

1 opakowanie szpinaku

1 sałata rzymska

3 plastry szynki staropolskiej

2 łyżki śmietany ekologicznej

oliwa z oliwek

ocet winny cytrynowy

kurkuma, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

  • jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek,
  • wrzucić do wody z kurkumą i zagotować, wystudzić,
  • ściąć lekko końcówkę jajek, tak by stały, ściąć też czubek, tak by było widać żółtko,
  • żółtko wydrążyć z jajek delikatnie by ich nie uszkodzić,
  • szpinak podsmażyć na oliwie, dodać śmietanę i żółtka, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową,
  • sałatę umyć i dokładnie osuszyć, porwać i ułożyć na talerzach,
  • szynkę pokroić w paski, ułożyć na sałacie,
  • sałatę polać oliwą, octem, przyprawić solą i pieprzem,
  • do każdego jajka nakładać porcję szpinaku, przykryć czubkiem jajka,
  • ułożyć na sałacie

file1269763456