Pomarańczowe jajeczka z zieloną niespodzianką
Artykuł zewnętrzny
6 jajek bio ekologiczne
1 opakowanie szpinaku
1 sałata rzymska
3 plastry szynki staropolskiej
2 łyżki śmietany ekologicznej
oliwa z oliwek
ocet winny cytrynowy
kurkuma, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek,
- wrzucić do wody z kurkumą i zagotować, wystudzić,
- ściąć lekko końcówkę jajek, tak by stały, ściąć też czubek, tak by było widać żółtko,
- żółtko wydrążyć z jajek delikatnie by ich nie uszkodzić,
- szpinak podsmażyć na oliwie, dodać śmietanę i żółtka, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową,
- sałatę umyć i dokładnie osuszyć, porwać i ułożyć na talerzach,
- szynkę pokroić w paski, ułożyć na sałacie,
- sałatę polać oliwą, octem, przyprawić solą i pieprzem,
- do każdego jajka nakładać porcję szpinaku, przykryć czubkiem jajka,
- ułożyć na sałacie