Polędwiczki indycze po turecku
Artykuł zewnętrzny
Składniki marynaty:
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1/4 szklanki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego czosnku
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
Pozostałe składniki:
2 polędwiczki z piersi indyka
1 średni bakłażan
1 zielony lub żółty kabaczek
3 pomidory, przecięte na pół
Przygotowanie:
Marynata: Wymieszać składniki w misce. 6 łyżek stołowych marynaty i indyka umieścić w dużej torbie lub misce. Przechowywać w lodówce 45 min. Bakłażana i kabaczka przeciąć na grube plastry (wzdłuż). Ruszt owinąć folią aluminiową i pokropić oliwą. Umieść indyka na grillu. Grillować 7 do 9 min. na 1 stronie. Bakłażana i kabaczka grillować przez 4 min. na 1 stronie a pomidory 2 min. (aby nie były zbyt miękkie). Zdjąć warzywa, pokroić i wrzucić delikatnie do pozostawionej marynaty. Indyka podawać w plastrach z warzywami w sosie.
Marynata: Wymieszać składniki w misce. 6 łyżek stołowych marynaty i indyka umieścić w dużej torbie lub misce. Przechowywać w lodówce 45 min. Bakłażana i kabaczka przeciąć na grube plastry (wzdłuż). Ruszt owinąć folią aluminiową i pokropić oliwą. Umieść indyka na grillu. Grillować 7 do 9 min. na 1 stronie. Bakłażana i kabaczka grillować przez 4 min. na 1 stronie a pomidory 2 min. (aby nie były zbyt miękkie). Zdjąć warzywa, pokroić i wrzucić delikatnie do pozostawionej marynaty. Indyka podawać w plastrach z warzywami w sosie.