Polędwiczka z kozim serem i suszonymi pomidorami

7 września 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1 polędwica wieprzowa około 40 dag

1/2 szklanki białego wina półwytrawnego

2 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki soku z pomarańczy

1 łyżeczka posiekanego tymianku i rozmarynu

masło klarowane

pieprz, sól

nadzienie: 10 dag koziego sera, 6 suszonych pomidorów, 6 zielonych oliwek, łyżka posiekanego tymianku, natka pietruszki posiekana

Polędwiczka z kozim serem i suszonymi pomidorami

 

wykonanie:

Wymieszać wino z sokiem pomarańczowym, oliwą z oliwek, tymiankiem i rozmarynem, dodać odrobinę soli i pieprzu.

 

Do marynaty włożyć mięso, przykryć folią i schować do lodówki na 2-3 godziny, lub całą noc.

 

Zamarynowane mięso pokroić na kawałki, w każdym zrobić otwór.

 

Kozi ser wymieszać z posiekanymi pomidorami i oliwkami oraz tymiankiem i natką, nadziewać mięso farszem, oprószyć solą i pieprzem.

 

Na patelni rozgrzać masło klarowane, obsmażyć mięso ze wszystkich stron, każdy kawałek owinąć folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz).

 

Tak przygotowane pakieciki z mięsem układać na blasze i piec około 20 minut w 200 stopniach C.