Polędwica ze śliwkami

18 czerwca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 60 dag polędwicy wołowej
  • 2 szklanki suszonych śliwek bez pestek
  • cebula
  • płaska łyżeczka kminku
  • sól, oliwa

Wytarte wilgotną, nasączoną octem ściereczką mięso obieramy z błon, nacieramy lekko solą i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce. Wycieramy, zgarniając z powierzchni nadmiar soli, kładziemy na gorący tłuszcz i rumienimy ze wszystkich stron. Rondel z grubym dnem wykładamy wypłukanymi śliwkami i pokrojoną w piórka cebulą. Na tej warstwie kładziemy zrumienione mięso, podlewamy 1/2 szklanki wody, posypujemy mielonym kminkiem i dusimy na niewielkim ogniu  około godzinę. Gdy sos będzie zbyt gęsty, dodajemy troszkę wody Polędwicę podajemy podajemy pokrojoną w plastry. Ja podałam z brokułami.




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak rozmawiać z małym dzieckiem o j…
Mówmy dziecku o swoich potrzebach i uczuciach. Dawanie jasnych komunikatów – jak twoje zachowanie...
Jak poznałyście i zakochałyscie się…
Ja swojego przyszłego męża poznałam na dyskotece. To były czasy pięknej młodości,beztroskiej i niezapomnianej zabawy.
Wzór na spodniach
Choć wydaje się to kłopotliwe, stworzenie stylizacji ze spodniami we wzory nie jest...
wzdęcia
Dobrym sposobem na wzdęcia są herbatki ziołowe. Osobom, które często mają problem z uciskającymi...