Polędwica ze śliwkami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 60 dag polędwicy wołowej
- 2 szklanki suszonych śliwek bez pestek
- cebula
- płaska łyżeczka kminku
- sól, oliwa
Wytarte wilgotną, nasączoną octem ściereczką mięso obieramy z błon, nacieramy lekko solą i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce. Wycieramy, zgarniając z powierzchni nadmiar soli, kładziemy na gorący tłuszcz i rumienimy ze wszystkich stron. Rondel z grubym dnem wykładamy wypłukanymi śliwkami i pokrojoną w piórka cebulą. Na tej warstwie kładziemy zrumienione mięso, podlewamy 1/2 szklanki wody, posypujemy mielonym kminkiem i dusimy na niewielkim ogniu około godzinę. Gdy sos będzie zbyt gęsty, dodajemy troszkę wody Polędwicę podajemy podajemy pokrojoną w plastry. Ja podałam z brokułami.