Polędwica ze śliwkami

18 czerwca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 60 dag polędwicy wołowej
  • 2 szklanki suszonych śliwek bez pestek
  • cebula
  • płaska łyżeczka kminku
  • sól, oliwa

Wytarte wilgotną, nasączoną octem ściereczką mięso obieramy z błon, nacieramy lekko solą i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce. Wycieramy, zgarniając z powierzchni nadmiar soli, kładziemy na gorący tłuszcz i rumienimy ze wszystkich stron. Rondel z grubym dnem wykładamy wypłukanymi śliwkami i pokrojoną w piórka cebulą. Na tej warstwie kładziemy zrumienione mięso, podlewamy 1/2 szklanki wody, posypujemy mielonym kminkiem i dusimy na niewielkim ogniu  około godzinę. Gdy sos będzie zbyt gęsty, dodajemy troszkę wody Polędwicę podajemy podajemy pokrojoną w plastry. Ja podałam z brokułami.