Polędwica wołowa z sosem berneńskim

8 września 2013, dodał: Zafira
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

800 g polędwicy wołowej

Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek
1 op. gruboziarnistej przyprawy do steku Prymat
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat

Sos berneński:

1 cebula szalotka
2 łyżki masła
100 ml sklarowanego masła
100 ml bulionu drobiowego Kucharek
6 żółtek
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
50 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki estragonu Prymat
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sól, cukier, biały pieprz Prymat do smaku

Przyrządzanie:

Umytą i oczyszczoną polędwicę wołową zalać marynatą powstałą poprzez połączenie wszystkich jej składników i odstawić na 4-6 godzin. Zamarynowane mięso obsmażyć ze wszystkich stron na patelni, a następnie piec około 20 minut w temperaturze 180ºC.
Szalotkę, czosnek, estragon i natkę pietruszki podsmażyć na maśle, następnie dodać wino i bulion, gotować 10 minut i przecedzić. W garnku zagotować wodę, na nim ustawić miskę, umieścić w niej żółtka i wystudzony wywar, a następnie ubijać trzepaczką, stopniowo dodając sklarowane masło, aż sos zacznie gęstnieć. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji kremu całość doprawić do smaku.
Polędwicę wołową podawać z sosem berneńskim oraz aromatycznymi warzywami z grzybami.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...