Polędwica wołowa z sosem berneńskim

8 września 2013, dodał: Zafira
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

800 g polędwicy wołowej

Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek
1 op. gruboziarnistej przyprawy do steku Prymat
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat

Sos berneński:

1 cebula szalotka
2 łyżki masła
100 ml sklarowanego masła
100 ml bulionu drobiowego Kucharek
6 żółtek
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
50 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki estragonu Prymat
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sól, cukier, biały pieprz Prymat do smaku

Przyrządzanie:

Umytą i oczyszczoną polędwicę wołową zalać marynatą powstałą poprzez połączenie wszystkich jej składników i odstawić na 4-6 godzin. Zamarynowane mięso obsmażyć ze wszystkich stron na patelni, a następnie piec około 20 minut w temperaturze 180ºC.
Szalotkę, czosnek, estragon i natkę pietruszki podsmażyć na maśle, następnie dodać wino i bulion, gotować 10 minut i przecedzić. W garnku zagotować wodę, na nim ustawić miskę, umieścić w niej żółtka i wystudzony wywar, a następnie ubijać trzepaczką, stopniowo dodając sklarowane masło, aż sos zacznie gęstnieć. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji kremu całość doprawić do smaku.
Polędwicę wołową podawać z sosem berneńskim oraz aromatycznymi warzywami z grzybami.