Polędwica wieprzowa w winie z grzybami i śliwkami

26 sierpnia 2009,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Szybkie , proste , danie wzorowane na kuchni francuskiej i staropolskiej. Bardzo smaczne. Doskonale smakuje z makaronem wstążki .

Czas :45 minut

Składniki :

30 dag polędwicy wieprzowej
6 kapeluszy suszonych prawdziwków ugotowanych + 1/2szklanki wody
z gotowania
10 suszonych śliwek
2 kieliszki wina białego pół wytrawnego Rieslinga
grubo mielony czarny pieprz
3 łyżki masła
sól
2 łyżki usiekanej szalotki
1 łyżka mąki
½ szklanki słodkiej śmietanki 18%

Polędwicę przekroić na 3 części . Delikatnie rozklepać dłonią formując owalne kotleciki . Posypać pieprzem . Oprószyć mąką i obsmażyć na maśle po 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni . Na tłuszcz ze smażenia wrzucić szalotkę i zeszklić ją .Dodać ugotowane i pokrojone w paseczki grzyby i śliwki. Włożyć mięso , podlać winem i wywarem z gotowania grzybów .Dusić 20 minut. Wlać śmietankę i gotować tak długo aż sos odparuje do połowy. Doprawić solą i pieprzem .Podawać z makaronem wstążki .

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....