Polędwica wieprzowa w winie z grzybami i śliwkami

26 sierpnia 2009,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Szybkie , proste , danie wzorowane na kuchni francuskiej i staropolskiej. Bardzo smaczne. Doskonale smakuje z makaronem wstążki .

Czas :45 minut

Składniki :

30 dag polędwicy wieprzowej
6 kapeluszy suszonych prawdziwków ugotowanych + 1/2szklanki wody
z gotowania
10 suszonych śliwek
2 kieliszki wina białego pół wytrawnego Rieslinga
grubo mielony czarny pieprz
3 łyżki masła
sól
2 łyżki usiekanej szalotki
1 łyżka mąki
½ szklanki słodkiej śmietanki 18%

Polędwicę przekroić na 3 części . Delikatnie rozklepać dłonią formując owalne kotleciki . Posypać pieprzem . Oprószyć mąką i obsmażyć na maśle po 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni . Na tłuszcz ze smażenia wrzucić szalotkę i zeszklić ją .Dodać ugotowane i pokrojone w paseczki grzyby i śliwki. Włożyć mięso , podlać winem i wywarem z gotowania grzybów .Dusić 20 minut. Wlać śmietankę i gotować tak długo aż sos odparuje do połowy. Doprawić solą i pieprzem .Podawać z makaronem wstążki .

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

Włosy wypadają i łamią się... jak s…
Na włosy świetnie działają wszelkie wcierki trychologiczne np peeling kwasowy i inne specyfiki...
Nadkwasota
Czy ktoś skutecznie wyleczył nadkwasotę dzięki diecie lub naturalnym metodom: zioła, suplementy itp?...
Co sądzicie o liposukcji.
Liposukcja jest dość inwazyjnym zabiegiem, związanym z koniecznością miejscowego znieczulenia. Problemem są jednak częste...
Powiekszenie biustu
W Pure Clinic w Lublinie wykonywane jest powiększanie piersi z użyciem przeszczepu tłuszczu. Jestem...