Gęsty barszcz na zimę

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Na jesienne słoty nie ma jak ciepła zupka .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

  • 1,5 udka z kurczaka ( dałam pół wędzonego i całe surowe )
  • 1 szklanka utartych na tarce jarzynowej ( grube oczka ) buraków
  • 1 szklanka ( średnia puszka ) fasolki szparagowej konserwowej
  • 1/3 szklanki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 gotowej mieszanki ,,Barszcz ukraiński „
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kostki bulionowe ( drobiowe )
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 2 kiszone ogórki utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka )
  • 2 cebule
  • 2 kapelusze grzybków suszonych
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz mielony do smaku
  • suszona bazylia
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 6 szklanek   wody

Cebule obrać i pokroić w ,,piórka ,, i usmażyć na złoto na oleju .Mięso, utarte buraki, marchew w plasterkach, mrożonkę ( Barszcz ukraiński ) , pokrojone w kostkę ziemniaki , grzybki suszone , cebulę , czosnek . Zalać wodą . Dodać kostki bulionowe .Gotować 1 godzinę. Odstawić na 30 minut. Dodać fasolkę , kukurydzę , utarte ogórki. Gotować jeszcze 30 minut. Doprawić do smaku pieprzem i bazylią . Mięso z połowy udka ( nie wędzonego ) obrać i włożyć do zupy ( resztę mięsa użyć na pastę do kanapek ). Na talerzach zabielać śmietanką . Posypać natką pietruszki.

Oczywiście można całe mięsko po obraniu dodać do zupy ale na moje potrzeby było to zbędne .

file1292845761