Po jakie przekąski można sięgać między posiłkami?

16 stycznia 2018, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

 

Wilczy głód lub apetyt na „coś dobrego” lubią dopadać w najmniej oczekiwanym momencie. Na szczęście w sklepach są zdrowe i niedrogie przekąski, po które można wtedy sięgnąć.

Fot. Sushi4You Masato

Zobacz przykłady zdrowych, dietetycznych, a przy tym smacznych, sklepowych produktów, za które nie zapłacisz więcej niż kilka złotych.

Po pierwsze – jogurt naturalny

Jogurt naturalny bez zbędnych dodatków, substancji zagęszczających i mleka w proszku to cenne źródło białka i wapnia. Średnio w 100 gramach takiego produktu znajdziesz ok. 60 kalorii, czyli nie za dużo zakładając uczucie sytości, jakie zapewnia.

Po drugie – gotowa zupa

Gotowe, sklepowe zupy-kremy mają średnio od ok. 20 do ok. 70 kalorii, więc mogą je jeść nawet osoby będące na diecie. Co ważne, wybór smaków jest przeogromny – można kupić np. krem z buraka z tymiankiem, z pomidorów z bazylią czy z soczewicy z chili.

Po trzecie – zestaw sushi

Marketowe sushi to zestawy pełne rolek wypełnionych smacznymi składnikami. Takie sushi można wygodnie zjeść – wystarczy rozerwać opakowanie i skorzystać z dołączonych pałeczek. To smaczny i zdrowy posiłek – bogaty w sycący ryż, ryby będące źródłem wysokostrawnego białka oraz kwasów n-3 i n-6, a także algi pełne białka, protein, witamin A, C i E, kwasu foliowego i beta-karotenu.

Po czwarte – sezamki

Słodka przekąska w postaci opakowania sezamków to ok. 35 kalorii oraz potężna dawka energii. Poza tym ziarna sezamu dostarczają witamin E i B oraz nienasyconych kwasów tłuszczonych, odpowiadających za m.in. prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krążenia, utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu czy spowolnienie procesów starzenia organizmu.

Po piąte – jagody Goji

Jagody Goji są bogate w aminokwasy, żelazo, witaminę C oraz luteinę. Jedzone regularnie stymulują układ odpornościowy, a przy tym mają właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe.

Po szóste – bakalie

Pestki dyni i słonecznika, a także orzechy i migdały są bogate w dobre tłuszcze i dostarczają organizmowi paliwa. Fakt, że cechuje je stosunkowo wysoka kaloryczność, niemniej jedzone w umiarkowanych ilościach nie zmienią naszej wagi.

Po siódme – sok tłoczony na zimno

Najlepsze są świeże soki, nieklarowane, tłoczone na zimno i wyprodukowane bez dodatku cukru. To bomba witaminowa, która uzupełni dzienne zapotrzebowanie organizmu na owoce.

Nie masz czasu na jedzenie? Nie szkodzi. Możesz sięgnąć po gotowe danie z marketu, tylko zwróć uwagę na to, co wybierasz. Szczególnie, że na półkach jest mnóstwo dobrych i zdrowych przekąsek, których zjedzenie nie wywoła wyrzutów sumienia i nie wpłynie negatywnie na zdrowie i samopoczucie.

Źródło: Sushi4You

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz