Plastry ziemniaczane w puszystej chmurce
Artykuł zewnętrzny
składniki:
6 dużych ziemniaków
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
mleko
sól
Obrane i umyte ziemniaki kroimy w plastry szerokości ok. 1 cm i wrzucamy do osolonej, wrzącej wody. Gotujemy je dokładnie przez 5 minut.
Teraz możemy zacząć przygotowywać ciasto. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka razem z mąką, odrobiną mleka i soli mieszamy aż do powstania jednolitej masy. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy ubitą z białek pianę i powoli mieszamy.
Teraz odcedzamy ziemniaki i obtaczamy je w uprzednio przygotowanym cieście. Smażymy krótko na rozgrzanej patelni. Voila :)
Tak przygotowane ziemniaki pasują do wszystkiego :)
Uwaga! Mierz siły na zamiary – są bardzo syte!