Placuszki ziemniaczane z sosem kurkowym
składniki:
Na placki:
- 6 dużych ziemniaków
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- do smaku: sól, pieprz ziołowy
- olej do smażenia
Na sos:
- ok. 50 dkg świeżych kurek
- 1 cebula
- 200 ml śmietany 22%
- 2 łyżki masła
- do smaku: sól, pieprz czarny mielony
- natka pietruszki
sposób przygotowania:
Kurki dobrze oczyścić i opłukać, osączyć. Cebulę posiekać. W rondelku roztopić masło, zeszklić cebulę. Dodać kurki – małe w całości a większę podzielone na kawałki. Smażyć razem 3-5 min. a następnie wlać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje, ale nie za długo bo kurki zrobią się gumowate.
Ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać, opłukać i zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej. Dodać jajko i mąkę, dokładnie wymieszać. Masę doprawić dość obficie solą i pieprzem ziołowym. Smażyć nieduże placki na gorącej patelni z rozgrzanym olejem – zrumienione z obu stron przekładać na chwilę na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Na talerze wykładać po 3-5 placków, polać sosem kurkowym i posypać posiekaną natką pietruszki.