Kolorowe purre ziemniaczane

29 października 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

W kuchni możemy bawić się kolorami, kolorowe purre ziemniaczane jest tego przykładem

składniki:

Purre zielone:

30 dkg ziemniaków
2 łyżki siekanego, mrożonego szpinaku
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1/3 szkl. mleka
szczypta tartej gałki muszkatołowej do smaku: sól

Purre czerwone:

50 dkg ziemniaków
1 mały burak ćwikłowy
2-3 łyżeczki tartego chrzanu (może być ze słoiczka)
1 łyżka masła
1/3-1/2 szkl. mleka
do smaku: sól

Purre żółto-pomarańczowe

30 dkg ziemniaków
1 marchewka
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30%
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka masła
1/3 szkl. mleka

file1288336596

    sposób przygotowania:

    Purre zielone: W rondelku podgrzać mleko dodać szpinak, zagotować, zmiksować. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Gorące utłuc z dodatkiem masła dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i świeżo startą gałką muszkatołową. Podawać posypany posiekanym szczypiorkiem jako dodatek do mięs albo np. jajek sadzonych.

    Purre czerwone: Buraka wyszorować, ugotować do miękkości, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej, dolać mleko i zmiksować Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Gorące utłuc z dodatkiem masła, dodać buraka i chrzan, doprawić do smaku solą. Podawać do mięs, zwłaszcza do wołowiny.

    Purre żółto-pomarańczowe Ziemniaki i marchewkę oczyścić, oskrobać, pokroić w mniejsze m/w równe kawałki, ugotować, razem z obranym ząbkiem czosnku, do miękkości, odcedzić. Po odsączeniu utłuc tłuczkiem dodając mleko i masło, następnie dodać koncentrat, wymieszać dokładnie i doprawić solą. Podawać posypane zrumienioną cebulką, do wszelkiego rodzaju mięs.



    Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

    Dodaj komentarz