Placuszki z kukurydzy z sosem pomidorowym

11 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

2 puszki kukurydzy

1 op. pomidorów z oliwkami

250 g boczku

1/2 szklanki mąki

1 jajko

1 ząbek czosnku

1 mała chili

świeża kolendra

sok z 1/2 limonki

sól, pieprz, papryka słodka

  • kukurydzę odsączyć, zmiksować,
  • do masy dodać jajko, mąkę, sól, pieprz i paprykę , wymieszać,
  • z masy formować placuszki, obtaczać  w mącę i smażyć na złoty kolor,
  • placuszki zabezpieczyć przed wystygnięciem,
  • boczek pokroić w cienkie plastry, zrumienić na patelni, przełożyć na talerz,
  • na wytopionym tłuszczu podsmażyć drobno posiekany czosnek i chili,
  • dodać pomidory, chwilę dusić, dodać boczek, sól, pieprz, paprykę i posiekaną kolendrę,
  • chwilę poddusić,
  • placuszki podawać z sosem

file1268297858