Placuszki z kukurydzy z sosem pomidorowym
Artykuł zewnętrzny
2 puszki kukurydzy
1 op. pomidorów z oliwkami
250 g boczku
1/2 szklanki mąki
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 mała chili
świeża kolendra
sok z 1/2 limonki
sól, pieprz, papryka słodka
- kukurydzę odsączyć, zmiksować,
- do masy dodać jajko, mąkę, sól, pieprz i paprykę , wymieszać,
- z masy formować placuszki, obtaczać w mącę i smażyć na złoty kolor,
- placuszki zabezpieczyć przed wystygnięciem,
- boczek pokroić w cienkie plastry, zrumienić na patelni, przełożyć na talerz,
- na wytopionym tłuszczu podsmażyć drobno posiekany czosnek i chili,
- dodać pomidory, chwilę dusić, dodać boczek, sól, pieprz, paprykę i posiekaną kolendrę,
- chwilę poddusić,
- placuszki podawać z sosem