Placuszki z kaszy mannej z wiśniami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– pół szklanki kaszy manny
– 1,5 szklanki mleka
– 2 łyżki cukru
– 2 jajka
– 2 łyżki masła
– olej do smażenia
– szklanka wiśni
– 3 łyżki cukru
– odrobina cukru waniliowego
– mielone goździki
– 3 łyżki cukru
– odrobina cukru waniliowego
– mielone goździki
Wiśnie wypestkować, zasypać cukrem. Lekko podgotować, dodać cukier waniliowy. Wyłączyć, dodać mielone goździki (odrobinkę). Mannę wymieszać z małą ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, wlać kaszę i dodać masło. Cały czas mieszając gotować, aż powstanie kleik. Ugotowaną kaszę wymieszać z cukrem. Wystudzić w wodzie. Dodać jajka. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść nieduże placuszki i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z wiśniami.