Placuszki z jagodami
Artykuł zewnętrzny
Placuszki są łatwe do wykonania, składają się z niewielu składników i są pyszne. Danie to jest lubiane szczególnie przez nasze dzieci, którym placuszki rozpływają się w ustach.
Składniki (6 osób):
- 1 litr mleka
- 80 dkg mąki
- 3 jajka
- 1 płaska łyżeczka sody
- cukier waniliowy
- 5 dkg masła
- 3 łyżki cukru
- cukier puder
- bita śmietana w sprayu
- olej do smażenia
- syrop jagodowy: 1 szkl. jagód, 4 łyżki cukru
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier, cukier waniliowy i ubij mikserem. Potem wlej mleko, dodaj szklankę mąki. Ubijaj dodając pozostałą mąkę. Gdy ciasto będzie gładkie, wlej roztopione masło i wymieszaj. Ciasto powinno być gęste. Smaż placuszki na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Usmażone wyjmuj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jagody wsyp do rondelka, dodaj 4 łyżki cukru i podgrzej. Placuszki podawaj polane syropem jagodowym i bitą śmietaną.
Smacznego!