Placuszki z fasoli z pastą z awokado
Artykuł zewnętrzny
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka soczewicy
1 awokado
200 g serka twarogowego
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 małe chili
sok z 1/2 limonki
natka pietruszki
świeża kolendra
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka
- fasolę i soczewicę odsączamy, miksujemy,
- cebulę, czosnek i chili drobno kroimy, podsmażamy,
- dodajemy do masy fasolowej, mieszamy
- dodajemy jajko, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, paprykę i gałkę muszkatołową, mieszamy,
- z masy formujemy placuszki, panierujemy w pozostałej bułce i smażymy,
- awokado obieramy, usuwamy pestkę, kroimy,
- rozgniatamy widelcem, dodajemy serek, posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, sól, pieprz i sok z limonki, mieszamy,
- placuszki podajemy z pastą z awokado