Placuszki ryżowe na ostro
Placuszki ryżowe na ostro
Ryż jest podstawowym daniem kuchni azjatyckiej. Przyrządzany na tak wiele sposobów może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do innych potraw. To jest pomysł na ryżowe placuszki na ostro.
Czas : 1 godzina
Składniki :
10 dag ryżu
½ ogórka
4 rzodkiewki
½ marchewki
2 łyżki marynowanego imbiru pokrojonego w cienkie paseczki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego ( lub winnego )
pieprz mielony
1 łyżeczka cukru ( najlepiej brązowy )
przyprawa do chińszczyzny ( Np. 5 smaków )
1 łyżeczka bulionu drobiowego ( lub warzywnego ) w proszku Knorra ( lub Vegeta )
bulion drobiowy ( lub warzywny)-może być z kostki
olej do smażenia
Ugotować na sypko na bulionie ryż . W woku rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na nim ogórek i rzodkiewkę pokrojone w cienkie słupki , imbir , marchewkę w cienkich paseczkach . Dodać sos sojowy , ocet , cukier. Zamieszać i smażyć 2 minuty. Doprawić przyprawą do chińszczyzny i pieprzem . Wymieszać z ryżem . Ostudzić . Wbić jajko. .Wyrobić dokładnie. Odstawić na 10 minut . Formować niewielkie placuszki i smażyć na gorącym oleju na rumiano. Podawać z surówką jako samodzielne danie lub jako dodatek doinnych dań.
nadesłane: Babciagramolka