Placuszki kapuściano-marchewkowe z anyżem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
-
700g białej kapusty
-
250g marchewki
-
sól
-
3 jajka
-
natka pietruszki
-
1 gwiazdka anyżu
-
mąka
Kapustę cienko poszatkować i obficie posypać solą – wgnieść sól w kapustę; odstawić, aż zmięknie.
Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Kapustę opłukać, porządnie wycisnąć.
Dodać marchewkę, jajka, natkę oraz zmielony anyż – wymieszać
Dosypać ok. 2 łyżki mąki – mieszanka konsystencją powinna przypominać placki ziemniaczane (jeśli jest zbyt rzadkie, dodać mąkę)
Smażyć na oliwie z obu stron na złoty kolor. Podawać ciepłe (w razie potrzeby, można podgrzać w piekarniku)
Smacznego!