Placki ziemniaczane z surowych i gotowanych ziemniaków – dwa super przepisy

3 sierpnia 2011,
dodał: katarzyna.kucharska.belle
Artykuł zewnętrzny

Placki ziemniaczane to niedrogie i bardzo proste w przygotowaniu danie. Istnieje wiele wariantów tego dania dlatego przedstawiam kilka z nich:

PLACKI ZIEMNIACZANE Z SUROWYCH ZIEMNIAKÓW

PLACKI ZIEMNIACZANE Z ZIEMNIAKÓW UGOTOWANYCH

Do tego dania można przygotować wiele sosów i dodatków. Ja w domu przygotowuję całe mnóstwo wariacji na temat placków ziemniaczanych. Pierwszą propozycją są placki ze śmietaną i cukrem. Ta standardowa propozycja podania jest znana od wieków. Gotowe placki polewamy słodką śmietaną i obsypujemy cukrem. To wszystko. Do placków przygotowywanych na słodko nie dodajemy ani czosnku ani cebuli.

Słodkie placki ziemniaczane możemy podać z ulubionym dżemem. Najczęściej wybieram ten jabłkowy. Dobrze komponuje się ze smakiem ziemniaków i jest moim ulubionym.

Alternatywą dla słodkich placków ziemniaczanych jest placek po węgiersku:

Składniki na gulasz:

  • 0,5kg wołowiny
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 2 łyżki mąki
  • śmietana 18%
  • pół łyżeczki ostrej papryki

Placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mąki ziemniaczanej (3-4)
  • łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • kawałek żółtego sera,

Wołowinę kroimy w niedużą kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Następnie dolewamy 2 szklanki wody, dodajemy przekrojoną na ćwiartki cebulę, 2 listki laurowe, kilka sztuk ziela angielskiego, oprószamy solą i pieprzem i dusimy, aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia w razie potrzeby uzupełniamy wodę.

Z papryki usuwamy nasiona i kroimy ją w nieduże paseczki. Dodajemy do mięsa i dusimy, aż zmięknie. Jeśli chcemy, możemy zagęścić powstały sos mąką. Na koniec wyrzucamy liście laurowe, dodajemy ostrą paprykę i kilka łyżek śmietany i doprawiamy jeszcze do smaku, jeśli istnieje taka potrzeba.

Gdy gulasz się gotuje przygotowujemy ciasto na placki – obieramy ziemniaki i cebulę i trzemy na niedużych oczkach tarki lub w robocie kuchennym. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajko i sól. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Placki przekładamy gulaszem, składamy na pół, oblewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem.

A oto gotowy przepis na placki po węgiersku: PLACEK PO WĘGIERSKU

Placki ziemniaczane możemy podawać także z sosem pieczarkowym bądź z kurek. Taka propozycja jest naprawdę smaczna i gorąco zachęcam do jej przygotowania.

SOS GRZYBOWY, do tego sosu możemy dodać nasze ulubione grzyby. Serdecznie polecam.



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.