Placki ziemniaczane z cukinią
Artykuł zewnętrzny
składniki:
25 dag surowych startych ziemniaków i 25dag startej na drobnej tarce cukinii
2 łyżki otrąb owsianych 2 łyżki otrąb pszenne oraz 1 łyżkę mąki kukurydzianej ( lub mąki pszennej)
2łyżki twarogu wiejskiego
2 jajka
2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól,pieprz,
szczyptę ostrej mielonej papryki
dwa ząbki czosnku ( przecisnąć przez praskę)
olej, oliwa do smażenia
Ziemniaki i cukinię ( obrać i zetrzeć na tarce) połączyć odcisnąć sok, dodać jajka i pozostałe składniki wymieszać najlepiej blenderem formować placuszki i smażyć na patelni wcześniej natłuszczonej oliwą i rozgrzanej. Placuszki są bardzo pyszne i delikatne, samo zdrowie idealne dla dzieci..