Placki ziemniaczane po włosku

6 listopada 2013,
dodał: kasia001
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

3 średnie ziemniaki
10 dag wędliny w plastrach (krakowska lub żywiecka)
2 cebule
1 czerwono-zielona papryka
twardy ser – 5 dag (ementaler lub parmezan)
olej do smażenia
2 jajka
1/4 szklanki mąki
bazylia, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na nieduże cienkie plastry. Paprykę umyć, pokroić na cienkie plastry, cebulę posiekać na drobno, wędlinę pociąć na nieduże kawałki, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać tłuszcz na patelni, podsmażyć wszystkie składniki ok. 10 min. aby nabrały miękkości i wymieszały się smakowo. Odstawić do ostygnięcia, a w tym czasie ubić jajka, wymieszać z mąką, solą, bazylią i pieprzem. Dodać do ciasta przestygniętą masę, dobrze wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wlewać odpowiednią ilość masy, pilnując, aby kawałki ziemniaków nie „wystawały” z placka. Smażyć kilka minut po każdej ze stron, aż będzie rumiany, podawać tylko gorący.

file1383752815



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.