Placki z niespodzianką Eli
Składniki:
2 kg ziemniaków
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 jajka
6 łyżek maki pszennej
1/2 puszki groszku konserwowego-200 g
20 dkg szynki
sól,pieprz
olej
15 dkg sera żółtego
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć sok. Cebulę zetrzeć, czosnek przecisnąć przez praskę. Groszek odlać, przepłukać wodą i odsączyć. Szynkę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Do masy ziemniaczanej dodać cebulę, czosnek, groszek, szynkę, mąkę, jajka, sól, pieprz i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką masę ziemniaczaną formując placki i smażyć z jednej strony na rumiano, po czym odwrócić na drugą stronę. Z wierzchu posypać serem i smażyć, aż placki od spodu będą rumiane. Wyłożyć na talerz z papierowym ręcznikiem, do odsączenia z tłuszczu. Przełożyć na talerz i polać keczupem. Smacznego!