Placki po zbójnicku – przepis

21 stycznia 2020, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Placki po zbójnicku

Składniki:
– 60 dag ziemniaków
– 1 duża cebula
– 2 łyżki mąki
– 1 jajko
– 1/2 łyżeczki soli
– pieprz do smaku
– tymianek do smaku
– olej do smażenia
Gulasz
– 60 dag chudej wołowiny
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 2-3 suszone grzyby leśne
– 3 liście laurowe
– 3-4 ziela angielskie
– przyprawa do gulaszu
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 czerwona papryka
– chilli w proszku
– słodka papryka w proszku
– sól
– pieprz
– mąka
Dodatki
– śmietana
– koperek

Przygotowanie:
Grzyby namoczyć. Wołowinę pokroić w kawałki i obsypać mąką. Smażyć partiami na rozgrzanym oleju i przerzucić do garnka. Na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek drobno posiekany. Dorzucić do mięsa, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, grzyby i zalać wszystko wodą, tak aby całkowicie przykryła mięso. Dusić pod przykryciem ok. 1,5 godz. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i paprykę pokrojoną w kostkę. Gotować jeszcze ok. 20 min. Doprawić na koniec wedle uznania. Zagęścić mąką rozrobioną z letnią wodą.
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, tymianek, wbić jajko, sypnąć sól i pieprz i wymieszać bardzo dokładnie. Na dużej rozgrzać olej, smażyć duże placki.
Zsunąć placek na talerz, polać gulaszem, złożyć na pół, dodać łyżkę śmietany oraz koperek na wierzch. Serwować z kiszoną kapustą.