Placek z chałwą
Biszkopt jasny:
4 jajka,
4 łyżki cukru,
5 łyżek mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany 30%,
Biszkopt ciemny
8 jajek,
8 łyżek cukru,
8 łyżek mąki,
2 łyżki kakao,
4 łyżki śmietany 30%,
2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta,
Masa
1,5 szklanki mleka,
łyżka mąki zwykłej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
5 żółtek,
4 cukry waniliowe Delecta,
łyżka kakao,
40 dag chałwy waniliowej,
2 masła,
bezy 2 opakowania,
1 czekolada gorzka,
3 łyżki mleka,
1. Biszkopt jasny : białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem, dodać żółtka ubijać, dodać mąkę proszek i śmietanę lekko wymieszać dać do wysmarowanej foremki i piec.
2. Biszkopt ciemny: białka ubić na sztywno utrwalić cukrem, dodać żółtka ubijać, dodać mąkę proszek , kakao i śmietanę – wymieszać lekko podzielić na pół , wlać do dwuch foremek i upiec dwa biszkopty,
3. Masa: z mleka , mąki zwykłej i ziemniaczanej, cukru waniliowego i żółtek ugotować budyń, wystudzić , masło utrzeć do białości, dodawać budyń i ucierać na koniec dodać rozkruszoną chałwę dokładnie utrzeć. Masę podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao i utrzeć .
4. Na tacy ułożyć ciemny biszkopt rozsmarować jasną masę , na masę ułożyć jasny biszkopt posmarować połową ciemnej masy, ułożyć ciemny biszkopt , dokładnie przydusić najlepiej położyć na ciasto tackę i na chwilę przydusić aby ciasto się wyrównało, zdjąć tackę, posmarować biszkopt resztą ciemnej masy, bardzo równo ją rozprowadzić najlepiej za pomocą długiego noża, na masę ułożyć bezy wg upodobania w niewielkich odstępach, rozpuścić pokruszoną czekoladę z trzema łyżkami mleka, ciepłą polewać na ukos placka