Placek po węgiersku
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 1kg mięsa gulaszowego,
- 1/2 kg pieczarek,
- 2 czerwone papryki,
- przyprawa do gulaszu,
- 3 łyżki przecieru pomidorowego,
- 1/2 łyżeczki chili, łyżeczka vegety.
Mięso pokroić, posypać obficie przyprawą i podsmażyć, aż będzie na wpół gotowe.W trakcie smażenia podlewać wodą. Przełożyć do garnka, posypać ponownie przyprawą i dusić. Pieczarki oczyścić, pokroić, posypać vegetą i dusić osobno ok. 10 min. papryki pokroić i podsmażyć na oleju. Wszystko połączyć z mięsem, dodać przecier i chili. Dusić do miękkości. Zagęścić wodą z mąką.
PLACKI: 1kg ziemniaków, 3 jajka, cebula, łyżeczka vegety, łyżka soli, 6 lub więcej łyżek mąki.
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach.dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz resztę składników. Smażyć duże placki. Na placki nakładać gulasz, zamykać i wierzch także polać gulaszem.