Placek lotaryński z kiełbasą i kurkami
CIASTO: 2 szkl. mąki, 3/4 kost. margaryny, 1 jajko+1 żółtko, po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i soli.
Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić. Następnie wylepić nim dno formy. Ponakłuwać widelcem. Piec 10 min w temp. 200st.
FARSZ: 2 laski kiełbasy, 10 dag wędzonego boczku, cebula, 20 dag kurek, 4 jajka+1 białko, 300ml śmietany, 20 dag sera, posiekana natka pietruszki, tymianek, oregano, pieprz, olej.
Grzyby obgotować w osolonej wodzie pk. 10 min. Przestudzić. Śmietanę roztrzepać z jajkami. Kiełbasę , boczek i cebulę, pokroić w kostkę, podsmażyć. Wymieszać ze śmietaną, grzybami, białkiem, startym serem, natką, przyprawić. Wylać na ciasto. Piec ok. 35 min w temp. 200st.
Gdy tylko pojawią się grzyby nie może zabraknąć u nas tego dania.