Placek kukurydziany z awocado i bekonem
Porcja dla 2 osób
Przygotowanie 10min
Przyrządzanie 10min
Porcja 394kcal – wsam raz na pożywne śniadanie
Przepis pochodzi z książki Gotuj i chudnij. Jest naprawde prosty i smakowity. Nawet mąż i jego kolega zajadał się plackami i nie wierzył, że są dietetyczne.
Placek kukurydziany:
1 duże jajko
150g jogurtu 0% tł.
1 łyżka stolowa mąki kukurydzianej
60g mąki przennej
sól, świeżo zmielony, czarny pieprz
200g kukurydzy z puszki, dobrze odsączonej
drobno posiekane łodyki 2 dymek
oliwa
Dodatki:
4 plastry bekonu lub szynki, okrojone z tłuszczu ( w tesco jest boczek w bardzo cieniutkich plasterkach idealny do tych placków)
1/2 awokado, pocięte na kawalki
1 łyżeczka syropu klonowego
W misce zmieszaj razem jajko, jogurt, mąke kukurydzianą, mąkę przenną, sól i pieprz na gładką masę. Dodaj kukurydzę i dymkę, dobrze wymieszaj.
Rozgrzej patelnię teflonową do wysokiej temperatury, spryskaj ją oliwą. Nałóż łyżką połowę mieszanki, smaż 1-3min. do czasu, aż skórka placka stane się chrupka i złota. Przewróc na drugą stronę za pomocą opatki i smaż jeszcze 1-2min. w ten sam sposób usmaż drugi placek. W tym czasie podgrzej druga plaską patelnie teflonową, spryskaj ją oliwą i smaż plastry bekonu 1-2min. z każdej strony. Każdy placek serwuj z dwoma plastrami bekonu i kawałkami awokado. Przed podaniem polej syropem klonowym.
Jeśli nie masz pomysłu na weekendowe śniadanie, przyrządź placki z dodatkami. Pamiętaj, że bez nich każda porcja ma o 124 kcal mniej!