Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

15 września 2011, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI: 1 kg mąki tortowej, 1 1/2 szkl. mleka, 1 1/2szkl. cukru pudru, 2 jajka, kostka drożdży, kostka masła, szczypta soli.

Masło stopić i ostudzić. W ciepłym mleku rozprowadzić 2 łyżeczki mąki, 2  łyżeczki curku pudru i drożdże. Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodać wszystko prócz masła. Wyrobić. Dodać masło, ponownie wyrobć i odstawić do wyrośnięcia.

OWOCE: 70 dag rabarbaru, 2 łyżki cukru.

Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy o wym. 42x38cm. Nałożyć owoce.

KRUSZONKA: 15 dag margaryny, 3/4 szkl. cukru pudru, cukier waniliowy,1 1/3 szkl. mąki.

Składniki połączyć, zagniatać czubkami palców, aż powstanie kruszonka. Ciasto posypać kruszonką. Piec ok. godz w temp. 160st.

Najlepszy jest jeszcze ciepły, posypany cukrem pudrem…

file1316100001