Pizza z salami
Artykuł zewnętrzny
- składniki na 4 porcje
2 szklanki mąki
1 szklanka letniej wody
torebka drożdży instant
2 łyżki oliwy z oliwek
15 dag pokrojonego salami
15 dag pieczarek
2 cebule
olej do smażenia
5 dag tartego żółtego sera
sól i pieprz
- przepis
Mąkę mieszamy z drożdżami i szczyptą soli, mieszając wlewamy około szklankę letniej wody.Zagniatamy ciasto , dodajemy 2 łyżki oliwy . Odstawiamy do wyrośnięcia .Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je rozwałkowujemy i układamy na posmarowanej tłuszczem blasze.
Pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki smażymy na rozgrzanej oliwie.Doprawiamy solą i pieprzem.
Na wierzch pizzy nakładamy plasterki salami, a na to usmażone pieczarki z cebulą , posypujemy tartym żółtym serem.Pieczemy około 20 minut w temp 250 st.