Pizza z bakłażanem z grilla
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
4 małe bakłażany, pokrojone poprzeczne w plasterki
4 placki pita (okrągłe, pszenne, płaskie placki)
nonstick spray lub olej z oliwek
1 szklanka sosu pomidorowego marinara
1 szklanka odtłuszczonego serka ricotta
1 szklanka sera mozzarella
2 łyżki tartego parmezanu
do dekoracji: posiekane liście świeżej bazylii
Przygotowanie:
Pokropić bakłażany i placki pita nonstick spray lub oliwą. Bakłażany grillować 10 min., obracając, placki pita grillować ok. 1 min. Przełożyć na talerz. Polać placki sosem, położyć bakłażany, serek ricotta, posypać mozzarellą i startym parmezanem. Położyć na grill i podgrzewać ok. 1-2 min., aż ser się stopi. Zdjąć z rusztu, pokroić każdy w 4 klinów, udekorować bazylią.