Pizza prowansalska z grillowanymi warzywami
Składniki:
1 bakłażan,
1 cukinia
1 papryka
mozzarella 250 g
rukola bazylia do posypania pizzy
Ciasto na pizzę ok 300 gram
Wykorzystajcie swój ulubiony przepis na ciasto, lub wypróbujcie ten:
Ciasto
250 g mąki
Ok pół szklanki letniej wody
5 g suchych drożdży
2 łyżki oliwy
szczypta soli
szczypta cukru
Sos
3 pomidory
2 ząbki czosnku
oliwa
oregano suszone
garść bazylii
cukier, sól i pieprz do smaku
dodatkowa mąka do posypywania
Przygotowanie:
Warzywa- bakłażan i cukinię pokroić na plastry, posmarować mieszanką oliwy z solą, pieprzem, rozgniecionym ząbkiem czosnku i ziołami i zgrillować. Paprykę w całości ułożyć na grillu i opiec na czarno skórkę z każdej strony. Następnie włożyć do torebki foliowej odłożyć do ostygnięcia, po czym ściągnąć skórkę i pokroić paprykę na paseczki.
Warzywa można też opiec na patelni grillowej a paprykę opiec w piekarniku
Wyrobić ciasto:
Do kubka wlać letnią wodę, oliwę, wsypać drożdże, dodać sól i cukier. Odstawić na ok 10 minut. Mąkę wysypać na stolnicę i pośrodku zrobić wgłębienie – dodać mieszankę z drożdżami.
Mieszać powoli, zagarniając mąkę do środka wgłębienia a gdy masa zacznie się sklejać dokładnie wyrobić rękoma – to powinno trwać kilka minut, można dodawać mąkę i wodę gdyby ciasto było zbyt suche lub zbyt wilgotne. Uformować kulkę, obsypać mąką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( pod przykryciem np z folii lub ściereczki) na ok godzinę. Po tym czasie znów ciasto zagnieść dodając trochę maki, rozwałkować na kształt formy. Przygotowaną formę posypać mąką, ułożyć placek i odstawić na ok 20 minut.
Przygotować sos: z pomidorów zdjąć skórkę, wydrążyć twarde kawałki wnętrza i wyciągnąć pestki – tak przygotowane pokroić w kostkę.
W garnku podsmażyć na oliwie pokrojony czosnek ok 2 minut, aż się zarumieni, dodać pomidory. Posolić popieprzyć i gotować ok 20-30 minut aż pomidory się rozpadną a sos się zredukuje. Dodać cukier do smaku, w razie potrzeby doprawić, dodać zioła zamieszać i zdjąć z ognia.
Nagrzać piekarnik do 250 stopni.
Na ciasto rozłożyć sos. Mozzarellę podzielić na połowę, 1 część pokroić na plasterki i rozłożyć na sosie a 2 część zetrzeć na tarce.
Na tak przygotowanym spodzie z sosem i mozzarellą rozłożyć zgrillowane warzywa, posypać resztą mozzarelli.
Wstawić pizze do piekarnika na ok 10-15 minut.
Przed podaniem posypać listkami rukoli i bazylii i skropić oliwą.