Domowa pizza margarita
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 400 g mąki
- 40 g drożdży
- ok. 250 ml ciepłej wody
- 4 łyżki oleju
- Sól, cukier
Obłożenie:
- 3 kulki mozzarelli
- 2 duże pomidory
- Suszona bazylia
- Oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać ½ łyżeczki soli. Do osobnego naczynia odlać trochę wody i rozpuścić w niej drożdże i szczyptę cukru. Do przesianej mąki dodać 4 łyżki oliwy, rozpuszczone drożdże i zagniatać ciasto, stale dolewając pozostałą wodę. Ciasto musi być gładkie i elastyczne.
Kwadratową blachę piekarnikową wysmarować olejem i rozłożyć na niej przygotowane ciasto. Ciasto ponakłuwać widelcem i posmarować oliwa z oliwek i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut aby wyrosło.
Mozzarellę pokroić na grubsze plasterki. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem a następnie zahartować zimną wodą i zdjąć skórkę. Pokroić w plasterki.
Na cieście ułożyć plasterki mozzarelli a następnie plasterki pomidora. Posypać suszona bazylią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na ok. 30 minut.