Pikantna zupa warzywna z kiełbasą i sosem sojowym
Ostatnio testuję produkty Kikkoman, a dziś przyszedł czas na sos sojowy less salt w stylowej pękatej buteleczce z dozownikiem w postaci dwóch otworków w nakrętce – to bardzo pomysłowe rozwiązanie:)
Poza tą zaletą sos ma jeszcze walory smakowe, których postanowiłam użyć w lubianej przez całą moja rodzinę zupie warzywnej w wersji pikantnej:
Składniki:
– 3/4 rosołu, bulionu
– 300 gram surowej kiełbasy
– 2 duże cebule
– 5 średnich ziemniaków
– 2 papryki
– łyżka mielonej słodkiej papryki
– pół łyżeczki sosu sojowego less salt Kikkoman
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
– 1/2 łyżeczki kminku mielonego
– 1/2 łyżeczki majeranku
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– kwaśna śmietana
– natka pietruszki
– olej
– sól, pieprz
Kiełbasę i warzywa pokroić w kostkę, cebulę z kiełbasą podsmażyć na oleju. Gdy cebulka będzie szklista, dodać paprykę, ziemniaki i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć wszystko do rosołu i gotować do miękkości. Dodać przecier i przyprawy, podawać ze śmietaną i natką pietruszki.
Sos sojowy z małą zawartością soli nie przytłacza smaku zupy, ale fajnie go podkreśla i czyni oryginalnym, z egzotyczną nutą smakową. Polubiła go cała rodzina i teraz dodajemy go do różnych dań, także typowo mięsnych, a więc na stałe zagościł w naszej kuchni. Polecam go nie tylko osobom dbający o zdrową dietę – bo także dobrze smakuje, a więc i ci, którzy lubią dobrze zjeść, mogą czerpać z jego walorów!