Pikantna zupa chili
Składniki:
1 kg. mięsa mielonego
puszka czerwonej fasoli
3 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
1 papryczka chili
puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów krojonych
litr bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula
1 pomidor
2 łyżeczki tabasco
pieprz
sól
olej
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Zeszklić na oleju. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Chili również pokroić na kawałki. Do zeszklonej cebuli dodać mięso, pokrojoną paprykę i chili. Podsmażać na wolnym ogniu przez 10 minut. Następnie dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy i mieszając podgrzewać dalej. Bulion zagotować w garnku i dodać do niego mięso z warzywami. Fasolę i kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do zupy. Pomidora obrać ze skórki,pokroić i dodać do zupy.Doprawić do smaku pieprzem ,solą i tabasco. Gotować ok. 20 minut.
fot: redakcja